'Een kloof die niets te maken heeft met generaties'
25/08/2022 Redactie (Anne)ERVARINGEN

Technisch bij de tijd
Er is best veel nodig om een klik te ervaren. Een stukje magie. Openheid en echt elkaar willen leren kennen. Daarnaast is het ook nodig om te matchen op de wijze waarop ieder zijn leven invult. Ik ervaar steeds vaker een kloof van mensen die wel of niet technisch bij de tijd zijn. Misschien een raar onderwerp, maar het heeft zeker grote invloed.
Ik ervaar steeds vaker een kloof van mensen die wel of niet technisch bij de tijd zijn.
Zo zag ik het weer voorbij komen in eerdere reacties hier onder redactie-artikelen. Waarin werd afgegeven op social media en bijvoorbeeld Whatsapp. In mijn huishouden met volwassenen kinderen en aanhang en iedereen met baan, zoomen we wat af, zijn er meerdere familie Whatsapp-groepen, met en zonder oma's (maakt verschil voor de soort memes die gedeeld worden).
We Snapchatten, Tiktokken, Instagrammen, hebben een familiepagina op Facebook, en ook de tachtigplussers doen hieraan mee! We linken en supporten bedrijfspagina's, bestellen en delen online tickets, recepten en boodschappen, tv radio en verlichting via wifi en overige domotica met voorgeprogrammeerde routines en delen die met elkaar.
We updaten onze pc's automatisch, houden antivirussoftware bij, schonen bestanden op, updaten telefoons, airplayen en streamen, waarschuwen elkaar voor doorstuurlinkjes. Geotaggen elkaar, wel zo gezellig, en uiteraard pick en collecten we, staan producten op ruil- en verkooppagina's. Maken online afspraken in diverse- en gedeelde agendasystemen. Doen met video de deur open.
We energiemanagen met apps. Sturen spraakmemo's of filmpjes van dingen die we doen of deden, en staan online in de groepsapp als we koken en de dag doorspreken. En ook binnen de vriendengroep (leeftijden van 45 tot 85 jaar) is dit normaal. Horloges met agenda's, mail- en conditieprogramma's. Er is zoveel digitaal en online.
Ik moet gewoon 'normaal' doen
Totdat een collega op leeftijd er per mail op staat om even normaal gebeld te worden. Of een date zegt dat allemaal maar gedoe te vinden. Ik (vrouw 55+) heb geen zin om pc's op te schonen en uit te leggen hoe het allemaal werkt. Om daar dan ook nog op aangesproken te worden dat ik gewoon 'normaal' moet doen. Tijdrovend en energie slurpend.
Ik zou het fijner vinden als ik in een profiel kan lezen of iemand technisch en online mee kan draaien, of gewend is digitaal te communiceren. Dat is voor mij relevanter om te lezen dan dat iemand een casual kledingstijl heeft.
Ik zou het fijner vinden als ik in een profiel kan lezen of iemand technisch en online mee kan draaien, of gewend is digitaal te communiceren.
Digitale kloof
Het aantal mensen dat in videovergaderingen zit te piepen dat ze een link niet vinden, de inlog niet vinden, de bijlage niet hebben gezien of het programma niet kunnen installeren. Je mailtje/appje/etc. niet hebben gelezen.
Ik vind het prima, omdat iedereen zelf mag bepalen hoe ze het fijn vinden. Maar mijn omgeving is zeer gedigitaliseerd en voor mij werkt het het beste met mensen die dat herkennen en in die zin multidimensionaal bereikbaar zijn.
Er is een grote kloof daarin ontstaan, die niets te maken heeft met generaties. Wel in soort levensstijl en omgeving waarin je werkt en denkt. Wat mij betreft mag er een extra optie bij de datingprofielen komen, in de trant van 'digitaal: ja-nee-neutraal'. Telefonisch ben ík in ieder geval het slechtst bereikbaar.
Reacties
"Interessant perspectief. En er zitten wat mij betreft twee kanten aan.
Enerzijds heb je in een relatie de behoefte om je leven samen te organiseren. Hoe doe je je boodschappen en communiceer je functionele zaken met elkaar (hoe laat pik ik je op bij het station, heb je al boodschappen gedaan? etc.), kun je je eigen huishouden op een efficiënte en vlotte manier organiseren... Dat zijn veel van de zaken die je hier beschrijft en die je prima digitaal kunt regelen.
De keerzijde hiervan is dat we wat mij betreft hierin de neiging hebben door te slaan: Boek bestellen via bol.com, boodschappen via ah.nl om maar even wat te noemen. Date contact starten via de app, date contact eindigen via de app.... (niet mijn stijl maar helaas niet ongebruikelijk). Wat ik daar in begin te missen en waarom ik een stapje terug doe in de digitalisering is de echte connectie met mensen. Als ik een boekwinkel binnenstap, zie ik daar de verkoper, een moeder met een kind dat dreint, een vader die met zijn puberzoon een mooi boek komt kopen en verbreed ik mijn blik op het aanbod boeken dat er is, wat ik anders gemist zou hebben. Als ik in de winkel mijn boodschappen doe, kan ik de ongesneden -en dus wat duurzamere- bloemkool kopen, help ik een oudere man die niet bij de mosterd kan en lach ik even naar de leuke man die mijn karretje wil overnemen (je weet niet waar je je nieuwe partner tegenkomt hè!).
Kortom, ik voel me weer even mens in plaats van een algoritme. Daarbij, sommige onderwerpen lenen zich gewoon niet voor digitale communicatie. Dus ik begrijp heel goed het beroep van je collega op de telefoon.
Ik probeer bij te blijven waar nodig, heb daarin een bepaalde focus maar laat mijn leven niet helemaal overnemen door de digitalisering. En ik vind het eerlijk gezegd leuker en eerlijker om dit in het echte leven bij elkaar te ontdekken dan weer zo'n nietszeggend maar erg functioneel vinkje in een profiel. Misschien is die nieuwe partner zó leuk dat je je er graag overheen zet of staat de ander er voor open om voldoende wegwijs te maken voor jouw manier van communiceren. Daar gaat het toch om in een relatie? "
- Margriet22
"Er zijn zoveel 'kloven' tussen mensen. Veganisten-vleeseters, stadsmensen-plattelanders, globetrotters-thuisblijvers, en zo zijn er nog tientallen te noemen. Moet daar allemaal een optie voor komen? Persoonlijk vind ik het helemaal geen punt als de ander niet zo digitaal begaafd is. Ik vind het dan weer belangrijk dat de ander goed kan communiceren, open is. Een telefoongesprek is voor mij DE manier om daar achter te komen. Kortom, waar gaat dit over? Ieder heeft zijn/haar eigen criteria. De kunst is die criteria ook los te kunnen laten voor die ene..."
- Jose2
"Dit artikel spreekt mij aan, omdat ik ook heb gemerkt dat er in mijn leeftijdscategorie (rond de 50) veel bellers zijn, die telefoneren de norm vinden. Zelf ben ik meer een (whats)apper. Ik vind het een ideale communicatievorm en een geweldig hedendaags medium. Bellen doe ik alleen zakelijk en alleen als het moet. Als het kan, mail of skype ik ook liever zakelijk. Bij het daten heb ik ook gemerkt dat sommigen liever 'gewoon' (waarom is dat gewoon) bellen. Ik ben dan geneigd om af te haken, omdat dat dit niet bij mij past en ik dat op lange termijn niet volhoud. Dus een profielcategorie met de keuze voor telefoon/mail/whatsappen/facetimen zou ik wel op prijs stellen."
- Anoniem
"Ik ben het zo met je eens. Ik weet niet of ik digitaal begaafd ben. Maat ik lees mijn berichten op de smartwatch, ik werk in excel, kan gemakkelijk overweg met Teams en sla alles op in de Cloud. Ik erger me best aan leeftijdgenoten (en jonger) die miepen dat de samenleving ten onder gaat aan de digitalisering. Of die niks willen horen van een e-reader omdat een echt boek zo lekker ruikt. Kom op! Het leven is zoveel makkelijker en leuker door de vooruitgang. Ik was als vrouw zonder richtinggevoel nooit in mijn eentje naar Frankrijk gereisd zonder Google maps. Ik zou een hoop contacten hebben later verwateren zonder whatsapp. Ik zou (slechte ogen) veel minder lezen zonder e-reader met backlight. Moet ik nog doorgaan? Zeker van een toekomstige partner verwacht ik dat hij in ieder geval open staat voor alle geneugten van de digitalisering."
- RinaRoma
"Pfoe, persoonlijk vind ik de zin 'Wel in soort levensstijl en omgeving waarin je werkt en denkt' nogal een aanname. In mijn werkomgeving ben ik volledig gedigitaliseerd. We organiseren webinars, dus digitaal achterlopen doe ik zeker niet wat dat betreft. In mijn thuisomgeving heb ik juist geen zin in altijd digitaal beschikbaar zijn. Bovendien vind social media - voor mij persoonlijk - tijdverspilling. Ik vind het niet interessant om weer een schattige baby voorbij te zien komen, te zien wat er nu weer voor moois op tafel wordt gezet of voorgeschoteld wordt, of hoe dolkomisch je op Snapchat eruit kunt zien. En soms vind ik het gewoon fijn om iemands stem te horen, zonder diegene te hoeven zien. Kortom, privé wil ik niet voortdurend aanstaan. Maar om dan van een kloof te spreken, gaat mijns inziens wat ver. Ieder het zijne hoor, en als je al die prikkels wel prettig vindt, ook prima toch. Maar om daar nu een keuze voor in te stellen, lijkt me ietwat overdreven."
- Winster
"Ik kan wel vinden in de mening van Winster. Ik ben redelijk op de hoogte van de digitale mogelijkheden, maar ik maak beslist niet overal gebruik van. Vaak staat er al in een eerste of tweede berichtje 'Zullen we whatsappen?' Dan zeg ik dat ik dat liever pas doe als we in real life kennis hebben gemaakt, want wat moet je in vredesnaam appen naar iemand die je nog helemaal niet kent? Afgezien daarvan, vind ik WhatsApp een dwingend medium, vanwege het blauwe vinkje. Dan zijn er ook nog mannen die in een eerste bericht al zeggen dat ik op facebook moet kijken, als ik meer van ze wil weten. Ik sta niet op facebook en wil dat ook niet, maar dat schept dan toch meteen een verwijdering blijkbaar. Ook lastig als je voor een date eerst wilt bellen. Als ik via mijn 06 bel, word ik vaak onmiddellijk op WhatsApp toegevoegd. Werd er voorheen nog gevraagd of ik dat goed vind, tegenwoordig is het zo genormaliseerd dat je er niet meer onderuit kunt. Ik bel daarom de laatste tijd met mijn vaste telefoon en dan ook nog vaak anoniem. Het heeft dus niets te maken met het niet kunnen omgaan met moderne techniek, maar voor mij is het een kwestie van me er niet altijd prettig bij voelen."
- Barber
"Tja,ik kan enigszins meevoelen met deze dame. Ben zelf zeker geen digibeet en vind internet, incluis mailen, appen een groot gemak. Liever dus een date die daar net zo over denkt. Maar als selectiecriterium... dat gaat me te ver. Zelf selecteer ik daar niet op.Je zult toch maar net een superleuke man, door wie duizenden vlinders door je buik dansen daardoor uitsluiten. En misschien wil hij best een en ander leren of meer toepassen.Sommige mensen vinden het gewoon fijner en persoonlijker om te telefoneren en iemands stem te horen ook al zijn ze computervaardig. Veel belangrijker zijn voor mij karaktereigenschappen als vriendelijkheid en dergelijke."
- Lieverdje
"Ik zie het probleem niet. Je kunt toch gewoon in jouw profiel aangegeven dat je niet uit de voeten kunt en wilt met een partner die niet of slecht uit de voeten kan met de moderne techniek? Desnoods presenteer je er jouw minimale eisen bij, zoals je dat zou doen bij een sollicitatie: 'Je hebt zowel WhatsApp, je bankapp, en e-mail op je smartphone, en tevens...' Of dat leuk overkomt is een tweede, maar als dat voor jou zo ontzettend belangrijk is, en een regelrechte afknapper als dat niet zo is, denk ik dat het zeker het vermelden waard is in jouw profiel!
Zelf zou ik gewoon op een date kijken met wie ik te maken heb. Kan iemand een lunch niet doorkomen zonder steeds op de telefoon te kijken of tante Truus wellicht nog een grappige bijdrage heeft geleverd in de familie-app? En moet er direct gereageerd worden op de apps en andere meldingen die binnenkomen? Dan besluit ik ter plekke dat het regelrechte mismatch is. Oh ja, en ik zet dat niet in mijn profiel. :-)"
-IMLuna68
"Interessant punt. Ik heb er nooit zo over nagedacht. Zelf gebruik ik de moderne multimedia voor zover dat handig is en mij iets biedt. En als iemand mij wijst op een handigheidje dan zal ik daar zeker gebruik van maken. Echter, Ik wil er geen slaaf van worden. Een digibeet help ik met plezier op weg en iemand die verslaafd lijkt en altijd met een schermpje voor zijn of haar neus zit hou ik soms even een spiegel voor. Waarbij een ieder natuurlijk zelf haar of zijn keuzes mag maken. Een relatie met iemand die digibeet is en blijft zou ik wel lastig vinden."
- Mats101
"Goh, stel dat er een digitaal niet-begaafd iemand op je profiel reageert. Of dat je denkt dat iemand leuk is maar die leeft nog analoog.. Want dat is het ergste wat je kan overkomen blijkbaar. Als het echt zo belangrijk voor je is dat je daar geen tijd aan wil verspillen, dan zet je dat in je profiel. Een selectievinkje lijkt me nauwelijks een oplossing, want wat de een digitaal vindt (ik kan me redden) is voor de ander niet genoeg (geen online koken in de groepsapp(?))"
- Wendel
"Ik weet donders goed waar ik het over heb als we het over techniek gaan hebben, het was/is mijn werk. Toch ben ik wars van de meest vormen van digitale communicatie. Er wordt te veel over je bijgehouden en het is geen écht contact van mens tot mens. Ik snap die collega die graag gewoon wil bellen wel. Dat is contact van mens tot mens met non-verbale communicatie en gevoel. Daar kan geen smiley tegen op.
Zoals anderen aangeven kan zij in haar profiel aangeven dat zij graag sociaal afstandelijk communiceert. Dat zal vast wel een zekere schifting in de resultaten opleveren. Of het ook een leuke partner oplevert is dan weer een andere vraag."
- 0nn0
"Ik moet altijd hard lachen om die mensen die beweren dat ze zo digitaal bekwaam zijn. Ik heb eens een poging gedaan om programmeur te worden, het was niet mijn ding, 1 komma verkeerd in een commando en het werkt niet meer. Programmeurs zijn consistent en rechtlijnig tot op het bot, houden van cijfers en het helpt ook als je autistisch bent. Niets ten nadele van autisten overigens dat zijn vaak ook hele leuke mensen. De meeste mensen die ik meemaak zijn dat niet. Ze kunnen misschien een teams vergadering opzetten, maar hebben geen idee hoe ze een schemerlamp moeten aansluiten. Ze kunnen Tiktokken en Facebooken, maar hebben geen idee wat er onder de motorkap van hun kleine Japanse autootje gebeurt. Social media daar heb je geen speciale skills voor nodig, probeer eens de software van de adobe suite dat is hele andere cookie! Ik vind het prima als vrouwen opscheppen over hun digitale bekwaamheden dat is voor mij een no go!"
- wijnz
"Op de eerste date weet je al snel of je iemand leuk genoeg vindt voor een vervolgdate. Als er echt sprake is van aantrekkingskracht gaan de hormonen stromen en ontstaat het verlangen om elkaar aan te raken vanzelf binnen een paar dates, als het goed is. Als er bij de een meer sprake is van vriendschappelijke gevoelens en/ of emotionele remmingen om wat voor reden dan ook en bij de ander is wel verlangen naar intimiteit zal dat uiteraard problemen geven. Belangrijk is eerlijkheid, er samen goed over kunnen praten en bekijken of je dit samen op kunt lossen met begrip voor beider standpunten en emoties. Zo niet dan is het beter afscheid van elkaar te nemen."
- lieverdje