Laat de foto hier los om te uploaden
Uploaden van foto hier niet mogelijk
Inschrijven

terug

Je date vooraf googelen, wel of niet doen?

Do 22/09/2022 Redactie (Anne)
DATINGKWESTIES

man googelt date voor eerste ontmoeting
Je hebt al een tijdje leuk contact met iemand en in het mailcontact klikt het. De eerste date staat gepland, maar je vindt het toch wel spannend om met iemand af te spreken die je alleen van een datingprofiel en mailtjes kent. Dan kan het geen kwaad om diegene even te googelen, gewoon om te checken of alles wel 'klopt'. Moet kunnen, toch? Of kun je dat zien als inbreuk van de privacy van de ander?

Meer te weten willen komen
De meeste singles zullen hun potentiële partner googelen uit nieuwsgierigheid. Je vindt de ander interessant en wilt meer van de ander weten dan wat jullie al hebben besproken in mailtjes of dan wat er in zijn/haar dateprofiel staat.

Hoe verleidelijk het ook is, je kunt dit beter bewaren voor de werkelijke date. Door alles van tevoren al uit te zoeken, neem je de 'magie' van die eerste ontmoeting en het elkaar beter leren kennen weg. Want je weet eigenlijk alles al.

'Het staat toch al op internet, dus hoe privé is al die informatie dan nog?'

Nu kun je denken: 'Het staat toch al op internet, dus hoe privé is al die informatie dan nog?'. Dat klopt, maar jij zult zelf ook een aantal zaken op social media (of op internet in het algemeen) hebben staan die je wel met vrienden en familie deelt, maar niet direct met een potentiële date.

Diegene is in principe nog een vreemde voor je, en met vreemden zul je niet meteen alles vertellen wat je wel deelt met je naasten. Hoe zou je het zelf vinden om te merken dat jouw date voordat jullie elkaar al hebben ontmoet al je woon- en werkadres weet?

Daarnaast vinden veel singles het niet prettig als ze merken dat hun date al op social media heeft bekeken waar ze bijvoorbeeld vier jaar geleden naar op vakantie zijn geweest. Sommige zaken zullen zij je liever wat later in het contact en/of persoonlijk willen vertellen.

Twijfels weghalen
Een andere reden om iemand op te zoeken is wat twijfels weghalen. Je weet niet zeker of de ander echt is wie hij/zij zegt te zijn en wilt even checken of alles wel klopt voordat jullie elkaar (eventueel) gaan ontmoeten.

Als je echt twijfelt of iemand wel goede bedoelingen heeft, dan is het prima om even wat 'extra onderzoek' te doen. Er zijn tegenwoordig sites waarop mensen worden gewaarschuwd voor online oplichters, en mocht je jouw date daartussen zien staan, ben je alleen maar blij dat je hem/haar hebt opgezocht.

Als je echt twijfelt of iemand wel goede bedoelingen heeft, dan is het prima om even wat 'extra onderzoek' te doen.

Wat je ook kunt doen als je over iemand twijfelt is onze klantenservice mailen of bellen. Zij kunnen dieper in het profiel van jouw date duiken en zien ook meer gegevens dan de leden op e-Matching.nl. Zij kunnen dan jouw twijfels wegnemen, of als diegene echt niet 'in de haak' blijkt te zijn actie ondernemen.

Opzoeken: ja of nee?
Nu zijn wij benieuwd of jullie je date wel eens hebben gegoogeld en wat de reden was dat je diegene toen hebt opgezocht. Moet het tegenwoordig maar gewoon geaccepteerd worden dat je elkaar van tevoren online checkt, of is het volgens jullie (nog steeds) een inbreuk van elkaars privacy? Laat je mening achter in een reactie onder dit artikel!


+ Reacties

"Voor ik met iemand afspreek, zoek ik die persoon altijd even op LinkedIn. Ik vind niet dat ik daarmee inbreuk maak op iemands privacy en men krijgt daar meestal ook een melding van. Mijn profiel wordt dan vaak ook bekeken of de ander heeft mij zelfs al eerder opgezocht.

Persoonlijk vind ik het fijn om te checken of een en ander klopt. Bovendien bevestigt of ontkent het vaak beeld van iemand en dat vind ik plezierig om vooraf te weten. FB heb ik niet en kijk ik dus ook niet op.

Met andere woorden, iemand even opzoeken, is wat mij betreft een logische en verstandige voorbereiding op een eerste date."

- Taliet

"Ik google mijn dates altijd, niet om allerlei details te weten, dus geen Facebook of Instagram, maar wel de grote lijnen om wat meer zekerheid te verkrijgen dat ik niet afspreek met iemand die het niet zo nauw neemt met de waarheid of een vreemde snuiter blijkt te zijn. Tenslotte spreken we af met volslagen vreemden. In een geval bleek een bijna-date bv. geen wo te hebben maar mbo. Die mbo is op zich niet het probleem, wel de leugen. De enige keer dat ik niet vooraf had gegoogeld bleek een date een notoire leugenaar te zijn die tijdens de eerste en enige date forse leugens vertelde over privéleven, opleiding en werk, om zich beter voor te doen. Daar kwam ik achter door hem na de date te googelen omdat ik toch wat vraagtekens had. Ik hoop van harte dat een volgende date hem ook googelt want hij kwam netjes over en vertelde vol overtuiging, je zou hem zo geloven. Gelukkig blijken de meeste mannen gewoon eerlijk en Google-gegevens bevestigen dat dan. Maar soms zit er toch eentje tussen waar dat anders ligt en dat kun je dan maar beter vooraf weten. Waarbij ook googelen bedrog niet uit kan sluiten natuurlijk."
- lieverdje

"Net als de andere reageerders doe ik van tevoren ook altijd een Google-rondje. Dat weten mijn dates doorgaans ook (bijvoorbeeld via de LinkedIn melding, als ik ze het niet zelf al heb verteld). Voor mij is het ook een veiligheidsding, dat is ook een beetje wat mijn datende vriendinnen mij bevestigen. Ik heb niet het idee dat dat voor mannen ook zo geldt. Daarnaast is het in mijn optiek ook geen privacyschending, als je niet wil dat vreemden je social media kunnen bezoeken moet je het afschermen."
- Anoniem

"Ik blijf me verbazen hier. Waarschijnlijk ben ik niet zo handig met Google, alhoewel ik vaak van alles en nog wat googel (internet is echt een zegen!), maar hoe googel je in vredesnaam een persoon die geen FB, Twitter of LinkedIn heeft? Dan moet je toch op z'n minst een naam hebben en niet een of andere nickname? Of google je de foto?
Ik heb geprobeerd mijn profielfoto te googelen, maar dan zie ik alleen maar advertenties van donkerblauwe overhemden. Ook voor de zekerheid nog even mijn naam gegoogeld, met alleen maar naamgenoten als resultaat, zoals een professor in de psychologie, een tattoo-artist en een piloot die in 1944 uit de lucht is geschoten.
Gelukkig sta ik onbevangen in het daten. Als ik een leuke vrouw zie, reageer ik daar op en ga er niet vanuit dat er iets mis met haar zou zijn. Daar kom ik dan vanzelf wel achter.
Het kan me indenken dat evt. toekomstige partners van leden van het koninklijk huis even worden nagetrokken, maar elkaar natrekken op een datingsite gaat mij echt te ver. Je gaat dan al bij voorbaat uit van het negatieve. Stel dat je ergens spontaan een leuk iemand ontmoet, ga je die persoon dan ook natrekken?
Wat is er eigenlijk nog romantisch aan een datingsite wanneer mensen elkaar zo wantrouwen."

- change2

"Dat je je date van tevoren googelt vind ik zó vanzelfsprekend, dat ik me eigenlijk afvraag of er echt mensen zijn die dat niet doen. Sterker nog, ik ga er ook volledig van uit dat de ander dat bij mij doet, en geef vaak al in een vroeg stadium van interactie mijn achternaam prijs met de toevoeging dat dit het googelen wat vergemakkelijkt (hoewel ik stiekem hoop dat dat dan al niet meer nodig is omdat ik te maken heb met ook een nieuwsgierig persoon die over enige detectiveskills beschikt). Schending van elkaars privacy? Ben je mal. Daarvoor heb je over het algemeen te veel controle over wat er wel en niet publiek online toegankelijk is. Bovendien vind ik het zelf alleen maar leuk als iemand blijk geeft van haar nieuwsgierigheid en interesse door me te vragen naar iets wat ze online ontdekt heeft van of over mij. Dus de reden voor het googelen? Meestal pure nieuwsgierigheid, zelden ter verificatie. Iets geks heb ik overigens op die manier nog nooit ontdekt, iets leuks of interessants (of niets) des te vaker."
- Fl0ris

"Een Googlerondje deed ik soms en ik vond het in het verleden geen probleem als een date mij voor een afspraak gegoogeld had. Je bent nieuwsgierig en wil misschien ook checken wat voor vlees je in de kuip hebt. Niets mis mee zou je denken.
Tot die e-Matcher die zich ooit (na 1 date) op mijn werk aan de receptie meldde omdat hij een afspraak met me zou hebben. Of die andere e-Matcher die me na het eerste contactverzoek meteen op alle social media probeerde toe te voegen. Ineens realiseerde ik me hoe kwetsbaar je kunt zijn als iemand je voor-en achternaam achterhaald heeft. Via LinkedIn ontdekken ze waar je werkt en met wat pech, als je ondernemer bent, via de KvK ook je telefoonnummer en thuisadres.
Het zal geen verrassing zijn dat mijn profiel inmiddels niet meer mijn echte naam (of een afgeleide daarvan) bevat en ook geen informatie die me professioneel makkelijk te vinden maakt. Het grote dilemma blijft: wat doe ik met m'n foto's? Afschermen voor privacy? Of zichtbaar laten voor meer profielbezoekers en daarmee meer kans op contact?"

- Anoniem

"Ik googel niet. Ik geef het woord aan de ander. Ik kies voor onbevangenheid."
- oblaat

"Ook ik googel bij voorkeur even voordat ik met iemand afspreek. Sommige mannen hebben bijvoorbeeld foto's staan die zeer gedateerd zijn. Ook vind ik een brede, eerste indruk beter dan een beperkte. Ik vind het vervelender om tijdens de eerste date al te moeten afhaken. Heb zelfs de ervaring dat niet alle mannen dat zo gemakkelijk accepteren. Dat probeer ik dus zoveel mogelijk te voorkomen door brede informatie. Tijdens de date zelf kan ik dan wel de diepte in als ik het voldoende vertrouw om die date aan te gaan."
- daliah

"Precies wat hier al eerder gezegd wordt: voor je eigen veiligheid. En inderdaad, als wat je deelt slechts voor familie en vrienden is, dan scherm je je gegevens af."
- Nickname1971

"Nee, doe ik nooit. Waarom zou je? Het kost tijd en je hebt er gewoon niets aan. Of iemand bij je past ontdek je door elkaar te zien, niet door in elkaars Facebook te neuzen."
- Supervincent

"Zo had ik een veelbelovende, korte correspondentie totdat mijn achternaam werd gevraagd: 'effe googelen'... Vervolgens hoorde ik niets meer. Ik ben niet vindbaar op internet, en dat wil ik ook graag zo houden."
- A

"Ik vind het heel normaal om iemand op social media op te zoeken. Ik zoek namelijk vooral iemand met dezelfde interesses. En deze interesses staan lang niet altijd genoemd op de datingsites. Maar ik heb het vermoeden/de ervaring dat het niet gewaardeerd wordt helaas. Benaderen via social media al helemaal niet. En dat vind ik vreemd. Je bent op zoek naar een partner, dan maakt het toch niet uit via welke site een berichtje komt? Dat ze mij googelen zou ik alleen maar aanraden. Dan hebben ze direct een beter beeld van hoe/wie ik ben en wat ik doe. Lekker efficiënt haha."
- Nibor

"Als mensen met weinig vertrouwen beginnen, dan denk ik zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Ik gebruik mijn intuïtie, die is meestal goed. En als ik iets wil weten vraag ik dat.
Ik heb zelf wat ervaring gehad met een stalkster en ik heb ook wat internet vandalisme gehad op mijn zakelijke site (niet van een date waarschijnlijk). Dus dat maakt dat ik de boel goed afscherm. Die stalkster was echt erg, had mijn telefoonnummer opgezocht via mijn zakelijke site, belde dus ook. Nummer geblokkeerd zette ze nummeridentificatie uit. Kreeg meteen LinkedIn verzoek, etc. Ik vind het eigenlijk creepy dat mensen gaan zitten spitten en ook van weinig zelfbeheersing/vertrouwen.
Als ik er achter kom dat iemand op die manier aan het spitten is, dan is dat dus een afknapper. Ik doe het niet en ik vind het fijn als die ander dat ook niet doet. Ik ga voor het contact en de onbevangenheid. Ik heb genoeg vertrouwen in mijzelf in mijn intuïtie en mensenkennis. Controle op het leven vind ik een illusie, het zoeken levert echt niet zoveel op denk ik, om op te kunnen besluiten: ja dat is haar. En als ze eerlijk is kunnen toch nog altijd tienduizend dingen zijn waaruit blijkt dat ze het niet is. Dus wat schiet je er mee op?"

- Zomer1975

"Soms zie je profiel foto's van een gezicht (soms wel 10 van verschillende hoeken) en verder geen andere foto's . dan krijg ik de de neiging om even te googelen om wat meer indrukken te krijgen. Voor mij is het innerlijke en uiterlijke een compleet plaatje en of het je aanspreekt of niet. Ieder heeft zo zijn of haar triggers die bij je passen."
- GVL

"Wat mij opvalt is het wantrouwen wat de meeste reageerders ( m.u.v. nibor) naar de ander hebben... Je kunt toch ook googelen om meer van die ander te weten te komen, en dan meer onderwerpen tijdens de persoonlijke kennismaking te kunnen bespreken? Het is toch alleen maar prettig als de ander geïnteresseerd is in jou? Mochten er feitelijk onjuistheden zijn (bijvoorbeeld over opleiding) dan kan je dat altijd nog ter sprake brengen. Hoe de 'leugenaar' daar dan op reageert, kan maken dat het geen probleem meer is. Ofwel geef iemand dan de kans om het verhaal/het hoe en waarom van de onwaarheid te te doen. Als de uitleg niet bevalt (dat kan ook natuurlijk), kun je altijd nog besluiten om van verder contact af te zien. Dus stop even met dat zwartwit denken, of goedfout denken zo je wilt... Alsof jezelf zo heilig bent!"
- passerloper

"Ik heb al een aantal keren meegemaakt dat degene met wie ik in contact was, mij verwees naar zijn Google-account, Facebook, LinkedIn of YouTube, om meer over hem te weten te komen. Ook werd ik soms verwezen naar een boek dat diegene geschreven zou hebben, en er was zelfs iemand die vond dat ik op YouTube naar het koor moest kijken waar hij bij zong. Ik heb dat allemaal niet gedaan, nee want ik hoef geen relatie met een boek, zangkunst, schilderkunst etc. Nee, het gaat mij om de persoon, en daar kom je toch pas achter tijdens een treffen in real life. Dus nee, ik ga vrijwel nooit op onderzoek uit naar het leven van degene met wie ik in contact ben.. De keren dat ik dat wel doe, is als ik het niet helemaal vertrouw, dan ben ik aan het twijfelen en is het beter het contact te beëindigen."
- Barber

"Ik merk aan de meeste reacties hier dat men het normaal vindt om iemand te googelen. Ik vraag mij af waar al die onzekerheid vandaan komt. Zijn er werkelijk zoveel mensen die de boel flessen? Ik heb veel dates gehad en slechts 1 keer meegemaakt dat een vrouw wel heel erg gefotoshopt had. Desondanks nog 3 dates met haar gehad vanwege de gezelligheid.
Wat vertelt Facebook nu verder over een persoon? Ik ben het met Barber eens. Het gaat om real life ontmoeten. Pas dan kom je er achter wanneer iemand niet de juiste persoon voor jou blijkt te zijn. En wanneer je het al bij voorbaat niet vertrouwt? Gewoon niet doen. Als mensen wat onbevangener tegenover daten zouden staan, zou de wereld er een stuk beter uitzien."

- change2
+
uitsluiten?
Die kan jou dan niet meer zien of benaderen.
annuleren
annuleren
annuleren
Controleer je gegevens
Naam
:
Woonplaats
:
Rekeningnr.
:
Je geeft Focus Internet BV opdracht tot automatische incasso van 21,95 per maand. Controleer de bestelling voor je verder gaat. Na betaling gaat het lidmaatschap direct in. Klik hier voor de algemene voorwaarden.
annuleren
Titel
Tekst tekst tekst tekst tekst tekst