Laat de foto hier los om te uploaden
Uploaden van foto hier niet mogelijk
Inschrijven

terug

Lekker latten of toch liever samenwonen?

Ma 23/09/2019 Redactie (Anne)
DATINGKWESTIES

man en vrouw gaan samenwonen
Je leert iemand kennen, jullie hebben het heel leuk samen, maar het telkens weer op en neer reizen tussen jullie beide huizen begint op te breken. Dus besluiten jullie dat het tijd is voor de volgende stap: samenwonen! Voor veel mensen is dit een logische 'vervolgstap' in hun relatie, maar steeds meer koppels geven de voorkeur aan een latrelatie.

Vrijheid
Het fijne aan samenwonen is natuurlijk dat je je partner elke dag ziet. Maar samenwonen kan ook een deel van je vrijheid wegnemen. Omdat je in hetzelfde huis woont, is het soms lastig om je even af te zonderen om iets voor jezelf te doen. In een latrelatie is dat veel makkelijker, omdat jij en je partner elk een eigen huis/appartement hebben waar jullie je even in kunnen terugtrekken.

Daarnaast is het steeds meer sociaal aanvaard om zelf te kiezen hoe je je relatie vormgeeft. 'Huisje-boompje-beestje' is niet meer de standaard, er zijn tegenwoordig veel meer relatievormen die kunnen (en ook mogen).

'Huisje-boompje-beestje' is niet meer de standaard, er zijn tegenwoordig veel meer relatievormen die kunnen (en ook mogen.

Ook echtscheidingen en relatiebreuken kunnen een rol spelen in het toenemende aantal latrelaties. Mensen kunnen huiverig zijn om weer die stap te zetten om hun huis/leven volledig te delen met een ander of ze zien het gewoonweg niet zitten om wederom in hun vrijheid beperkt te worden.

Voor- en nadelen
Als jij en je partner allebei (inwonende) kinderen hebben, kan het vaak makkelijker zijn om te latten dan om samen te wonen. Je hoeft niet op zoek te gaan naar een grotere woning waar jullie met z'n allen kunnen wonen. En als het niet klikt tussen de kinderen, is het vaak ook beter om ze nog even 'gescheiden' te houden.

Als jij en je partner allebei (inwonende) kinderen hebben, kan het vaak makkelijker zijn om te latten dan om samen te wonen.

Maar latten kan ook nadelen hebben. Vaak merk je dat dit soort relaties een houdbaarheidsdatum hebben. Omdat je elkaar niet continu ziet, kan het op een gegeven moment lastig worden om verbondenheid en intimiteit te behouden. Het is daarnaast ook best vermoeiend om telkens weer alles mee te moeten nemen als je naar elkaar toe gaat.

Bovendien moeten er veel praktische afspraken gemaakt worden. Wanneer zie je elkaar? Moet je elkaar elke dag bellen? Het is niet makkelijk om een goede latrelatie te onderhouden. Het vergt echt commitment, uithoudingsvermogen en goede afspraken.

Wat vinden jullie?
Waar gaat jullie voorkeur naar uit, samenwonen of toch ook liever een latrelatie? En waarom? Laat het ons weten in de reacties hieronder, wij zijn erg benieuwd!

Bron: hln.be


+ Reacties

"Even een korte reactie op de stelling. Ik ben sinds 6 jaar weduwnaar en mijn 2 kinderen zijn volwassen en uitwonend. Mijn voorkeur is toch wel samenwonend, maar sta natuurlijk open voor beide vormen. Dus het succes van de relatie hangt hier niet vanaf."
- Oldtimer

"Latten! Ik ben ruim 25 jaar samen geweest met mijn ex en verlangde echt om alleen verder te gaan. Toen we uit elkaar zijn gegaan heb ik gezegd dat ik nooit meer samen wil wonen. Ik heb echt ruimte voor mezelf nodig. Maar een lief moet ook niet te ver weg wonen want dat werkt wat mij betreft ook niet."
- Paris59

"Ik denk dat de keuze die men maakt afhankelijk is van de levensfase waarin men zich bevindt. Ik heb 32 jaar zeer gelukkig samen gewoond en gewerkt met mijn partner, maar nu als weduwe op oudere leeftijd (65) moet ik er eerlijk gezegd niet aan denken om weer met iemand samen te wonen. Jong ben je plooibaar en kun je zoeken naar een juiste en gelukkige modus vivendi samen, maar als oudere heeft ieder zo zijn ingesleten gewoontes en (on)hebbelijkheden en ik denk dat samenwonen dan veel moeilijker zal zijn."
- penthesileia

"Op deze vraag is onmogelijk 1 juist antwoord te geven. Zoals hierboven al beschreven hangt het van heel veel verschillende factoren af: leeftijd, kinderen, banen, vriendenkring in de eigen leefomgeving etc. Het allerbelangrijkst is denk ik hoe je je er zelf bij voelt. Ik ben nogal impulsief en duik echt met huid en haar in een kansrijke liefde; dat betekent tot nu toe niet dat ik tegen mijn liefde tot aan het einde ben opgebotst (anders was ik hier niet meer). Toch heb ik absoluut geen spijt van de twee intensieve en passievolle relaties (onder 1 dak) van de afgelopen jaren. Na een fantastische relatie van 25 jaar, werd ik tweemaal giga verliefd en trokken we vrij snel bij elkaar in. Een mooiere vorm om te beleven en te ontdekken of we ook samen oud zouden worden kan ik mij niet voorstellen eigenlijk. Absoluut geen spijt dus (en mijn ex-geliefdes ook niet geloof ik, we zijn nog goeie vriendjes)."
- Romanskii

"Ik ben zelf van mening dat een latrelatie geen relatie is maar meer een soort friends with benefits. Het is handig als je af en toe iets met z'n tweeën kunt gaan doen zodat je niet altijd alleen hoeft en het is natuurlijk ook op fysieke intimiteit gericht (niks mis mee, daar hebben we allemaal behoefte aan). Een relatie betekent voor mij vooral dat je er altijd voor elkaar bent en vooral ook met elkaar bent. Dat betekent natuurlijk niet dat je 24 uur op elkaars lip moet zitten. Maar de tijd die je samen doorbrengt, de beslissingen die je samen neemt en de dingen die je zo dus samen opbouwt staan in geen vergelijking als je een latrelatie hebt. Dat is veel individueler ingesteld, feitelijk gebruik je elkaars gezelschap af en toe en alleen als het beiden goed uitkomt. Ik merk persoonlijk dat het ook wel leeftijdsgebonden is tijdens het daten. Jonge vrouwen, pas afgestudeerd of net van school hebben zelf nog niks opgebouwd. Ik ben 44 jaar en date vnl. dames rond mijn leeftijd tot 10 jaar jonger. Deze dames hebben vaak een eigen huisje, leuke baan en dito vrienden, huisdieren enz. Ze hebben hun plekje al gevonden, ingericht en zijn daar best tevreden mee. Ik kom er tijdens het daten dan later achter dat ze toch liever geen vent hebben om alles mee te delen wat ze zelf hebben opgebouwd. Je krijgt dan vaak te horen dat ze eigenlijk zelf nog niet zeker weten of ze wel een relatie willen. Heel begrijpelijk en het is misschien ook lastig om aan te geven op je profiel bijvoorbeeld of bij een eerste contact. Terwijl het toch echt duidelijkheid geeft voor de ander met wie je date. Er rust toch nog een taboe op denk ik."
- Matthijs

"Sorry Matthijs, Ik heb 13 jaar een latrelatie gehad en er was beslist geen sprake van 'elkaars gezelschap af en toe gebruiken als het beiden goed uitkomt' Er was sprake van oprechte, diepgaande liefde waarin we er voor elkaar waren op alle momenten, zeker ook de mindere. Zoals jij het brengt lijkt het alsof mensen die een latrelatie hebben maar wat aanklooien omdat het wel makkelijk is en dat klopt in mijn geval en ik denk in de meeste gevallen niet!"
- aphrodite68

"Voor alle reacties is wat te zeggen omdat het subjectief is en afhankelijk is wat voor een relatie je wilt. Voor mij geldt dat ik intens wil leven en als het echt goed voelt je voor elkaar gaat en de beslissingen hierover in een doordachte stroomversnelling gaan. Gevoel, wijsheid, zelfkennis en de ander zo goed mogelijk in diverse situaties leren kennen is belangrijk maar ook wat je zelf wilt. Valt het tegen dan heb je het wel geprobeerd en ben je beiden gelukkig en speciaal voor elkaar dan is het een goede keuze geweest!"
- Genieten

"Ook nu weer een keuze vóór je een relatie hebt: latten of samenwonen. Ik heb me voorgenomen niet vastgebakken te zitten aan mijn keuzes. Laten we daarover maar beslissen na/in goed overleg! Ik heb een voorkeur voor een latrelatie. Niet omdat je bij samenwonen je niet even kunt afzonderen of niet bij elkaar ieder een boek kan lezen, maar omdat mijn huis niet meer de ruimte heeft voor twee personen, hoewel we hier in het verleden met zijn vieren hebben gewoond. Met het oog op mijn leeftijd van 69 denk ik wel dat je bij een latrelatie op den duur op rollatorafstand van elkaar moet wonen. Als we besluiten om samen te gaan wonen moet het wel goed geregeld zijn dat niet één van beiden op hoogbejaarde leeftijd nog moet gaan verhuizen omdat de liefde is verdwenen. En dan moet ik misschien maar een garagebox huren voor spullen die niet zo urgent nodig zijn."
- Pieter1950

"Er is geen toverformule voor iedereen maar het hangt vooral af van je uitgangspunt denk ik. Als je een nieuwe relatie met diepgang wil voor een lange periode dan zal je gericht moeten zijn op echte liefde. In de beginfase kan dat prima in een latrelatie. Wees dan niet gericht op het fysieke want dat vertroebelt... Op langere termijn, als je de diepgaande liefde heb gevonden, kan je m.i. gaan voor het echie. Voor samenwonen of trouwen want als het echte liefde is wil je graag bij elkaar zijn... Al het andere is m.i. fake voor echte liefde. Ik vraag me daarbij af of je voor surrogaat moet gaan?"
- Petruss

"Ik heb twee korte latrelaties gehad en dat is me niet goed bevallen. Ik voelde geen verbondenheid en je bent veel minder betrokken bij elkaars leven. Alles apart van elkaar moeten doen, zelfs nog geen theedoek gezamenlijk kunnen kopen, dat verbindt m.i. niet. Mijn eerste latrelatie was met weduwnaar die een paar straten van mij vandaan woonde. Af en toe kwamen we elkaar op onze 'vrije dag' tegen in de supermarkt en dat vond ik een zeer ongemakkelijke situatie. Als je zo'n behoefte hebt aan je eigen ding doen, denk ik dat je niet toe bent aan een intense liefdevolle relatie. Het zijn ook vaak weduwnaars die niet meer onder 1 dak willen, dan voel je je als vrouw niet goed genoeg, want met zijn overleden vrouw wilde hij wel heel lang samen wonen. Ik voelde me daardoor eerder een minnares dan een partner. Nee, voor mij geen lat relatie meer! Ik ben meer waard!"
- Barber
+
uitsluiten?
Die kan jou dan niet meer zien of benaderen.
annuleren
annuleren
annuleren
Controleer je gegevens
Naam
:
Woonplaats
:
Rekeningnr.
:
Je geeft Focus Internet BV opdracht tot automatische incasso van 21,95 per maand. Controleer de bestelling voor je verder gaat. Na betaling gaat het lidmaatschap direct in. Klik hier voor de algemene voorwaarden.
annuleren
Titel
Tekst tekst tekst tekst tekst tekst