ouder 
Datingkwesties
Ghosting
 nieuwer
DO
10/01/2019
door:
Redactie (Anne)
Datingkwesties
Worden al je telefoontjes plots genegeerd en belt hij'zij zelf ook niet meer? De kans bestaat dat je 'geghost' wordt...
Plots lijkt je date van de aardbodem verdwenen te zijn...
Je hebt al een tijd leuk contact met iemand, jullie hebben elkaar al (vaker) ontmoet en je begint echt gevoelens te ontwikkelen voor diegene. Maar dan van de ene op de andere dag hoor je niets meer van de ander. Je telefoontjes worden genegeerd en je berichtjes blijven onbeantwoord. Komt dit verhaal je bekend voor, dan is de kans groot dat je slachtoffer van 'ghosting' bent geworden.

Bewust genegeerd
In eerste instantie denk je dat de ander gewoon erg druk is en even geen tijd heeft om contact met je op te nemen. Naarmate de radiostilte langer duurt, begin je te denken dat er iets ergs is gebeurd. Maar dan zie je dat de ander wel online is geweest op Whatsapp, of je ziet ineens dat hij/zij een nieuwe foto op social media heeft gezet. Je wordt dus bewust genegeerd.

Ghosting is een makkelijke, maar vooral erg laffe manier om te laten weten dat er geen wederzijdse interesse (meer) is. Ghosters proberen het vaak goed te praten door te zeggen dat ze de ander niet wilden kwetsen, maar we weten wel beter. Als je niet het lef hebt om eerlijk te zeggen dat je geen toekomst ziet in jullie relatie, begin er dan ook niet aan!

Ghosting is een makkelijke, maar vooral erg laffe manier om te laten weten dat er geen wederzijdse interesse (meer) is.

Anoniem
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ghosting is iets wat al jaren gebeurt. Waarschijnlijk heeft iedere single wel eens een vorm van ghosting meegemaakt, maar tegenwoordig hebben we het er meer over. Waarschijnlijk door de enorme toename in online daters en de opkomst van de 'snelle' datingapps en datingsites.

Alles is anoniemer op internet. Hierdoor lijkt men niet meer te beseffen dat, ondanks het feit dat je iemand via een datingsite spreekt, je daar ook gewoon op een normale en beleefde manier met elkaar om moet gaan. Puur het feit dat je de ander niet kunt zien/dat de ander jou niet kan zien, geeft je nog geen excuus om onbeleefd te zijn.

Puur het feit dat je de ander niet kunt zien/dat de ander jou niet kan zien, geeft je nog geen excuus om onbeleefd te zijn.

Volwassen
We zijn allemaal volwassen mensen die naar hetzelfde op zoek zijn: een nieuwe liefde. Ghosting is een erg onvolwassen en onbeholpen manier om een contact te beŽindigen, behandel een ander gewoon zoals je zelf ook behandeld wilt worden. En wees eerlijk, je zou het zelf ook niet leuk vinden om ineens niets meer te horen van de persoon voor wie je gevoelens hebt gekregen, toch?

Bijt dus even door de zure appel heen en wijs de ander netjes af. Dit kan spannend en zelfs pijnlijk zijn, maar het is echt de beste manier om het af te sluiten. Geef aan dat je het erg gezellig hebt gehad met de ander, maar dat er van jouw kant geen romantische gevoelens zijn.

Bijt dus even door de zure appel heen en wijs de ander netjes af.

Het is mogelijk dat de ander niet begrijpt of niet wil accepteren dat jij niet meer verder wilt daten. Maar er is weinig dat jij hieraan kunt doen. Jij hebt in ieder geval goed gehandeld door open en eerlijk te zijn, nu moet de ander wat tijd nemen om alles een plek te geven. En jij kunt nu weer verder met je zoektocht naar een leuke partner, zonder 'spoken' uit je dateverleden.


+ Reacties

"Tja, sommige personen zijn onfatsoenlijk of sociaal zeer onhandig. Zelfs hier op e-Matching zijn er redelijk wat personen die zelfs een net en vriendelijk berichtje niet beantwoorden. Ondanks dat dit aangeeft dat dit dus beslist niet de persoon (karakter) is die jij zoekt heb ik meer respect voor hen die in ieder geval nog de moeite nemen om berichtje terug te sturen. Bekijk het zo: hiermee kan je het kaf van het koren scheiden. We zouden ze dus dankbaar moeten zijn dat wij uiteindelijk niet in hun armen belanden maar bij die ene waarnaar we op zoek zijn."
- Robertjanmet

"Ja, paar keer mee gemaakt. Hoor je niks meer. Zegt meer over hen dan over mij."
- dann

"Hier kan ik het helemaal mee eens zijn. Beter een korte afwijzing dan geen antwoord. En inderdaad, als die beleefdheid er nog niet eens inzit dat is het niks voor mij! Veel succes hier."
- Marylou

"Niet te snel oordelen. Dat iemand niets laat horen wordt ingevuld. Er kunnen allerlei redenen zijn. Het hoeft niet gelijk te betekenen dat iemand niet goed in elkaar zit."
- Naatje49

"Dit ben ik vaak tegen gekomen. Mijn manier is om dan aan te geven dat ik een verandering zie in (digitaal) gedrag. Ik probeer dit met een open houding en zonder verwijten te doen om in ieder geval een antwoord te krijgen. Dit is me altijd nog wel weer gelukt en inderdaad is er dan weinig interesse of iemand ervaart te weinig raakvlakken. De afwijzing is niet prettig maar wel stukken prettiger dan in het ongewisse te blijven en mezelf maar afvragen wat er aan de hand is. Maar eigenlijk zou dit soort afwijzingen gewoon even persoonlijk moeten gebeuren. Hoe moeilijk ook, kijk iemand in de ogen en zeg wat er aan de hand is."
- Yet1969

"Ook op deze site heb ik het meegemaakt. We hadden een paar dates gehad. De eerste keer kreeg ik na een radiostilte van een week (hij reageerde niet meer op mijn berichten) een bericht dat de betreffende man in die week geen tijd had gehad om af te spreken, maar dat ik nog steeds in zijn gedachten was. Daarna appte hij met de vraag om weer af te spreken. Ik besloot hem nog een kans te geven en we spraken een avond af. Ik zou de tijd en plaats nog horen. Toen ik daarna weer niks hoorde, merkte ik dat hij me had geblokkeerd op Whatsapp en toen ik via e-Matching vroeg waarom hij het niet had afgezegd en waarom ik was geblokkeerd op Whatsapp, werd ik ook op e-Matching geblokkeerd. Nooit meer iets gehoord... Op zijn profiel stond dat hij een aimabele man was."
- Espa

"Wel zo netjes om een berichtje terug te sturen als het niet de match is die je zoekt. Valt me tegen op deze site!"
- ZooLeuk

"Erg goed standpunt in dit artikel. Helaas is dit mij al heel vaak overkomen. Super onvolwassen en onbeleefd, helemaal als het gebeurt nadat je elkaar al eens gezien hebt en gewoon een leuke tijd gehad hebt samen. Vaak gebeurt het ook midden in een leuk gesprek, wat het niet beter maakt."
- TimJ

"Sorry Naatje49, dit zegt wel degelijk iets over iemands besef van normen en waarden. Uit respect voor andermans gevoelens, mag je verwachten dat iemand even een berichtje stuurt. Wat de reden dan ook kan zijn, even los van ernstige oorzaken."
- hansie

"Wat een toeval dat dit artikel nu verschijnt, want ik heb hier net mee te maken gehad. En in zekere zin is het nog minder leuk dan een uiteindelijke afwijzing krijgen. Want dan vind je de situatie even rot, maar nu slaat het ook terug op de persoon. Zoals hierboven gezegd, het zegt meer over hen dan over jezelf. Het is niet iets om kwaad over te worden, alleen maar teleurgesteld. Natuurlijk moet je niet te snel oordelen als je even geen antwoord krijgt. Daar kunnen inderdaad verschillende redenen voor zijn. Maar ja, als dan blijkt dat je ineens totaal geblockt bent, dan kijk je er toch anders tegenaan. Gelukkig merk ik wel dat het merendeel van de mensen die hier zitten wel fatsoenlijk reageren, ook wanneer ze het contact willen verbreken."
- MartyMJ

"Ik snap sowieso niet zoveel meer van de Nederlandse omgangsvormen. Respect, fatsoen en wat vriendelijkheid zijn `vieze` woorden geworden zo lijkt het. Ik zag vandaag een alleraardigst alternatief in de wandelgangen; ik bestel me een goodlooking robot, dat lijkt me nog het beste alternatief! En als ie raar gaat doen, trek je gewoon de stekker er uit! Hahahaha. Good luck allemaal!"
- Jolly

"Dit is een onderwerp dat, in diverse verschijningsvormen, hier regelmatig langs komt. Ik vraag me steeds hoe het zit met de mensen die het aangaat. Degenen die het niet de nodig vinden om een berichtje of een lopend contact netjes af te sluiten. Je zou toch denken dat, met alle negatieve reacties die hierop komen, er ergens een keer een lichtje moet gaan branden. `Goh anderen vinden het dus onfatsoenlijk, onbeschoft, asociaal, of wat dan ook, als ik niet reageer.' Ik blijf het dan ook bijzonder, en uitermate teleurstellend vinden, dat niet reageren eerder norm dan uitzondering is. En in reactie op Naatje49: volgens mij heb je altijd, het uitzonderlijke geval van ernstige ziekte daargelaten, de mogelijkheid om aan te geven dat je even niet kan / wil reageren. Kost max. een half minuutje."
- B

"Onlangs meegemaakt. Snap niet dat volwassen mensen dit doen. En dit onbeschofte gedrag doet meer pijn dan het ?gewoon? zeggen."
- pauli1

"Heel vervelend verschijnsel! Het valt mij ook op dat mannen die zichzelf hoog opgeleid, intelligent, gevoelig, sterk van karakter en eerlijk noemen, niet de moeite nemen om een contactverzoek normaal te beantwoorden of af te ronden als er geen belangstelling meer is. Kan er vanuit e-Matching geen herinnering gestuurd wordt dat er nog een aantal onbeantwoorde berichtjes in de mailbox zit? Misschien helpt dat..."
- Anna18

"Het betekent wel dat iemand niet het fatsoen heeft even iets te laten horen. En ik vind ook dat dit wel iets over de ander zegt, nl. dat hij/zij liever niets meer laat horen dan even de moeite nemen te zeggen toch van verder contact af te willen zien. Dat dit gebeurt als er pas een mailwisseling op gang gekomen is kan ik nog wel begrijpen, alhoewel ik zelf altijd een berichtje zal sturen als ik geen verder contact wil. Maar als het contact al in een verder gevorderd stadium is, zoals de discussiestartster schrijft, vind ik het ronduit respectloos en gemakzuchtig als iemand plots niets meer laat horen."
- Jael

"Inderdaad. Ik heb zelf meerdere keren een bericht niet ontvangen maar dat weet de afzender niet. Ik zie wel een vinkje maar ontvang geen bericht. Als het bewust negeren uit lafheid is vind ik het niet netjes maar soms ligt er een andere oorzaak aan het stil blijven ten grondslag."
- Tulpje

"Geen reactie is geen interesse houd ik standaard aan. Dat is toch niet zo erg? Hoef ik alleen maar naar positieve reacties te kijken."
- Anoniem

"Sorry hoor. Niet reageren blijft vreemd. Een korte standaardtekst is snel verstuurd als je niet meer moeite wilt nemen."
- toermalijn

"Nou net zoiets meegemaakt van een man op e-Matching. Drie weken de hele dag geappt, hij was verliefd aan het worden, was de ideale man leek het. Ik heb wel 10.000 keer gezegd dat het too good to be true was en gevraagd of ie single was. Hij kon de hele dag appen en kon ook in weekend afspreken zei hij. Ineens niets meer maar ook niet online via Whatsapp. Paar dagen later heeft ie de griep en zegt de afspraak af. Nooit meer wat gehoord. Maar hij is nooit meer online geweest ook. Hij lijkt dus ook niet met anderen te appen. Nergens op internet te vinden. Ik denk dat hij een dual sim kaart had, helemaal niet single was en betrapt is of zo. Let erop: als hij steeds alleen met jou als enige online is ooit kan ie dus twee simkaarten hebben... Wn waarom zou je die hebben als je single bent?"
- Loulou

"Naatje49, ik kan voor dit gedrag niet veel vergoelijkend bedenken... Tuurlijk: iemand kan ziek geworden zijn of nog erger. Maar meestal is het helaas desinteresse. En kan/durft/wil de ander geen moeite doen voor net afscheid."
- MariaAA

"Er zijn ook veel mensen, merk ik, die gewoon bindingsangst hebben (en daar niet altijd echt bewust van zijn)."
- PlainVanilla

"Het is niet alleen op e-Matching dat er niet gereageerd wordt op berichten. Dames, het is ťcht heel irriterend als je een berichtje stuurt waar niet op gereageerd wordt. En nee, dan heb ik het niet over een 'hey hallo' berichtje, maar een persoonlijk bericht waaruit blijkt dat je een profiel echt door gelezen hebt. En nog erger vind ik het dat je dan gewoon geblokkeerd wordt nadat je zo'n bericht gestuurd hebt. Dat vind ik, en ik vermoed velen met mij, een vreselijk grote irritatiefactor van online daten. Een korte 'sorry, geen interesse. Veel succes verder', is vele malen vriendelijker dan negeren. Vaak lees je dan dat mensen het moeilijk vinden om een afwijzing te sturen, maar hoe voel je je zelf als je van de 20 berichten er hooguit 1 of 2 beantwoord zou krijgen? Hopelijk wordt 2019 het jaar dat het anders wordt, maar het ziet er niet naar uit, het consequent niet beantwoorden van berichten is de laatste 2 weken niet anders geweest."
- Guus76

"Iemand die niets meer van zich laat horen, of dat nu na een beginnend contact of na langer contact is, vind ik respectloos en gemakzuchtig. Net weer meegemaakt dat een man in zijn eerste mailtje zegt te willen afspreken en na een berichtje van mij waarin ik netjes reageer op zijn vraag niets meer hoor. Ik baal hier soms echt van, bestaan er ook nog mannen die gewoon op een normale respectvolle manier reageren en ook de moeite willen nemen het te zeggen geen verder contact te willen i.p.v. in thin air te verdwijnen?! En mannen, kom nu niet aan met dat vrouwen dat ook doen, hetzelfde geldt voor vrouwen. Wat is dat toch, dat vluchtige, gemakzuchtige, bevalt er iets niet in een bericht: hoppa, naar de volgende."
- Jael

"Hier kan ik het ook helemaal mee eens zijn. En eerlijk gezegd, toen ik een jaar of 12 geleden aan het daten was, ging het ook nog heel anders. Kreeg ik wel altijd een antwoord, kon het ook gewoon vriendschappelijk zijn en alsnog wat worden of vriendschappelijk blijven. Hoefde je niet aan weet ik veel wat allemaal te voldoen om een leuke date te kunnen hebben. Datingland is voor mij echt een soort jungle geworden. In het gewone leven heb ik fijne vriendschappen, vinden mensen me bijna altijd aardig of leuk. Hier op de site zou ik als ik niet beter wist het idee krijgen dat er iets echt helemaal mis is met mij... Ik ben niet precies wat de ander zoekt (terwijl er juist veel overeenkomst in de profielen zit), ik hoor helemaal niets, of nog zo`n fijne: `het oog wil ook wat`, of ` ik ben al in gesprek` (waarom het profiel dan nog wel openhouden, bang een nog beter snoepje mis te lopen?). Ik merk dat ik cynisch begin te worden, wat helemaal niet in mijn aard ligt. Dat ik dankzij de mannen in de echte wereld nog vertrouwen in het andere geslacht kan houden. Op de datingsite helemaal niet, behalve heel af en toe gelukkig nog leuke ontmoetingen waarbij ik het niets meer horen gelukkig ook bijna niet tegenkom. Ik twijfel echt of ik mezelf de datingsites zoals het nu gaat nog wel wil blijven 'aandoen'. Het voelt steeds meer als een overspoelde supermarkt waarin het ego hoogtij viert en waar steeds minder menselijkheid is. Het willen `hebben` centraal staat en nadenken over wat je zelf dan te bieden hebt of het er niet zo toe doet. Waar mensen dingen doen die ze nooit zouden doen als ze je via via zouden kennen."
- Anoniem

"Sorry Naatje49, maar buiten noodgevallen is er werkelijk geen excuus. Het kost heel weinig moeite om een bericht, hoe kort en standaard ook, te sturen en getuigd. Niet die kleine moeite nemen getuigt van een compleet gebrek aan klasse."
- Rutger78

"Een bericht komt altijd in je e-mail binnen. Ik reageer altijd, het kost zo weinig moeite en iemand heeft haar nek uitgestoken. Niets laten horen getuigt dus van een beperkte empathisch vermogen."
- StefanAsd

"Het is net real life hier, volgens mij niks nieuws onder de zon... Ik herinner mij dit ook van het live daten in mijn jongere jaren. Gewoon eerlijk zeggen als je twijfelt of zelfs afhaakt vinden heel veel mensen heel moeilijk. Trouwens, kijk naar het vreemdgaan binnen relaties, is ook een beetje de angst om eerlijk te zijn. Ik heb liever de meest vreselijke waarheid dan een mooie leugen, en dat wordt altijd onderschreven door de ander. In het begin, maar desalniettemin zijn ze dat dan vergeten als het zover is. En zogenaamd om die ander te beschermen, het is natuurlijk angst voor de woede aan de andere kant. Maar wat iemand hierboven ook zegt: dan weet je i.i.g. dat het maar goed is dat het niks is geworden!"
- Zhara

"Vind het wel degelijk een kwestie van onfatsoenlijk en laf gedrag, weglopen van een op te lossen probleem. Wat is daaraan anders in te vullen? e-Matching geeft zelfs voorbeelden van afwijzingen."
- Habari

"Een kort berichtje kost amper tijd, ook al heb je nog zo'n druk leven!"
- Soof1959

"Het is wel een verschil als je elkaar een paar keer hebt ontmoet en het contact te beŽindigen, daar mag je van elkaar zeker een face to face of minstens telefonisch moment voor verwachten. Niet iedereen zit hetzelfde in elkaar, de ene persoon is sociaal vaardiger dan de ander. Heeft ook te maken met extravert/introvert, open/gesloten zijn. Als iemand zowel open als extravert is zul je een lagere drempel hebben om iemand persoonlijk te laten weten een verder contact niet te zien zitten. Een introvert en gesloten persoon zal hier meer moeite mee hebben. Het is makkelijk jezelf als uitgangspunt te nemen als norm voor de ander. Maar niet altijd even reŽel. Dat is niet alleen van deze tijd, denk ik. Verder; in een vorige discussie over al dan niet reageren op mails lees je veel frustratie, voortkomend uit verwachtingen of hoop. Er zijn ook mensen bij die bijna een reactie eisen. Laat elkaar vrij daarin. Natuurlijk is een bericht terug leuker. Maar de ander vraagt niet om een reactie, dat doe je immers uit eigen initiatief. Uit eigen vrijheid en beweging. Gun de ander dan ook de vrijheid al dan niet te reageren. Let it go... Daarmee kun je er zelf ook wat luchtiger in staan en besteed je je kostbare tijd aan iemand die wel reageert, al dan niet met een bericht waar je op hoopt. En soms is iemand misschien een paar weken weg, of staat iemands hoofd er een tijdje niet naar om in te loggen of anderszins. Nu gaan we gissen, en van gissen komt vergissen. Doe lekker je eigen ding hier en een passend persoon komt vanzelf op je pad, online of offline. You will see."
- Anoniem

"Ik ben het niet eens met de reactie hierboven, dat het kan afhangen van introvert of extrovert zijn. Het gaat om basale omgangsvormen en die blijken digitaal heel anders te zijn dan IRL. Dat is inderdaad mijn perspectief. Dat een ander niet vraagt om een reactie, wat doet iemand dan op een datingsite? Dan kun je reacties verwachten. Iemand neemt de moeite je een bericht te sturen, steekt zijn nek uit en weet ook een afwijzing te kunnen krijgen, dat hoort er allemaal bij. Ik begin ook steeds meer een bepaald beeld te krijgen van mannen op een datingsite, ik wil dat niet maar het gebeurt wel. Niet alleen hier, op elke digitale datingsite zie je deze manier van omgaan met elkaar. Gelukkig zijn er soms ook mannen die wel reageren, ook als zij geen verder contact willen en ik bedank ze er altijd voor."
- Jael
Naam
Nickname
(indien je die hebt)
Mailadres
Reactie
Jouw reactie kan geplaatst worden onder het desbetreffende artikel (met nickname). De redactie behoudt zich het recht voor reacties te redigeren, in te korten of niet te plaatsen.