Laat de foto hier los om te uploaden
Uploaden van foto hier niet mogelijk
Inschrijven

terug

'Phubbing', een fenomeen dat relaties kan verslechteren

Do 16/05/2019 Redactie (Anne)
DATINGKWESTIES

stelletje zit op de bank en heeft alleen oog voor hun smartphones
Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een smartphone en zijn we zijn altijd bereikbaar. In het openbaar vervoer zit bijna iedereen te appen, filmpjes te kijken of social media te checken. Prima, dat lijkt er tegenwoordig bij te horen, we moeten wel op de hoogte blijven. Maar tijdens een date kun je je smartphone beter gewoon in je broekzak of tas laten. Tijdens een gesprek je telefoon checken kan - naast een hoop ergernis - ook voor verslechterde sociale relaties zorgen.

Phubbing
Iedereen doet het wel eens, even snel je telefoon checken als er een melding binnenkomt, terwijl je eigenlijk midden in een gesprek zit met iemand. Dat continu afgeleid worden door je telefoon heeft - uiteraard - ook een naam, namelijk 'phubbing'. Dit is een samenstelling van de woorden 'phone' en 'snubbing' (negeren).

Oppervlakkig
Het zijn veelal korte momenten dat je op je telefoon kijkt, maar al die kleine momenten bij elkaar opgeteld zorgen er wel voor dat er behoorlijk wat irritatie ontstaat bij de ander. Het zou zelfs je relatie kunnen verslechteren, omdat phubbing gezien wordt als een vorm van 'sociale uitsluiting'.

Daarnaast wordt het contact oppervlakkig, omdat je niet met je volledige aandacht bij het gesprek bent.

Daarnaast wordt het contact oppervlakkig, omdat je niet met je volledige aandacht bij het gesprek bent. Een echte klik krijg je pas als je oprecht en luistert en geïnteresseerd bent. Dat kun je niet als je tijdens een gesprek ook nog even je Instagram of Whatsapp checkt voor nieuwe berichtjes.

Multitasken
Nu zijn er altijd mensen die zeggen prima een gesprek te kunnen voeren en ondertussen appjes kunnen beantwoorden. Zij kunnen waarschijnlijk ook gewoon autorijden en appen tegelijk, want ze kijken toch maar kort op dat schermpje?

Maar zo'n kort ogenblik is al genoeg om een ongeluk te krijgen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat de kans op een ongeluk zelfs zes keer groter is als je tijdens het rijden afgeleid wordt door je smartphone.

Laat je telefoon dus lekker met rust tijdens een date en geef elkaar jullie volledige aandacht.

Nu is een date natuurlijk niet hetzelfde als autorijden, maar door de cijfers van verkeersongevallen met smartphonegebruik als oorzaak zie je wel hoeveel aandacht voor je omgeving je verliest door 'even' een appje te sturen of social media te checken. Laat je telefoon dus lekker met rust tijdens een date en geef elkaar jullie volledige aandacht. Na afloop kun je weer rustig kijken wat je allemaal hebt 'gemist'.


+ Reacties

"Volkomen mee eens, die aandachtsmagneet verstoord veel en veel meer dan we ons realiseren. We hebben onszelf laten gijzelen door de gewiekst ontworpen apparaatjes. Ze houden je aan de hand, je aandacht aan een lijntje waardoor je niet tot je eigen gedachten komt. Je kunt een keer tijd wijden aan allerlei instellingen om het verstoren te verminderen. Het is niet alleen de tijd die je besteed aan vluchtige zaken wat niet goed is. Het is vooral de gemiste kans om die tijd beter te besteden op dat moment. Ik herken veel als ik iets lees over verslaving, verschijnselen en gevolgen. Was het nou echt zo fijn om die app te lezen op dat moment? Was het het waard dat het gesprek oppervlakkig bleef? Of zelfs: was die persoon echt zo oninteressant of beperkten we ons tot de noodzakelijkheden en werd alle tijd voor bijzaken en creatieve gedachtengangen afgesneden door gebrek aan aanwezigheid? En tot slot dan nog dit: uitstelgedrag wordt geweldig ondersteund door deze magneten; ben je daar al gevoelig voor, dan komt er al gauw niets meer uit je handen (of je hoofd) en verandert er niets, raak je verder van huis want problemen groeien uit zichzelf, waardoor je er nog verder tegenop ziet en dus de makkelijke weg kiest door aandacht aan het vragende magneetje te geven."
- gzellig

"Aha eindelijk. Iemand die deze nieuwe 'Heilige Koe' bespreekbaar durft te maken. Gistermiddag een heel eind gefietst en horden scholieren gezien die alléén maar op hun 'debieltje' geconcentreerd zijn: 'massale debielisering'. Die weten niet beter, maar ruim volwassenen? Foei! Schaam je diep voor deze zwakheid. Velen van ons zijn domweg verslaafd. Neen, ik heb zeker niet zo'n 'not so smart (owner) phone'. Ik hoef niet elke minuut van de dag bereikbaar te zijn, e.d.(en zo mijn medemens in gevaar brengen). Een kwestie van fatsoen en respect naar degene waarmee je datet om die persoon alle aandacht te geven (en vice versa). Alleen al om de indruk te vermijden dat je al naar de volgende date uitkijkt (ja, ook dat heb ik weleens meegemaakt en ze was er nog eerlijk over ook...). Ja, ik sta in het 'Bel me niet register'."
- Mjuzik

"Tijdens een date blijft de smartphone in de tas. Ik vind het helemaal niet respectvol om aandacht te schenken aan iets anders dan het hier en nu tijdens een date. Ik ben daar voor die man en hij hopelijk ook voor mij, en al het andere kan wel even wachten."
- Saskiakia

"Als ik iemand ontmoet blijft mijn telefoon altijd in mijn tas, ongeacht of het een date is of vrienden of familie, bij mij thuis of ergens anders. Heel irritant is dat, zoals vroeger het pak shag altijd op tafel werd gelegd, is dat nu de telefoon. En waarom? Ben je echt zo onmisbaar? Hoe vaak zie je dat niet in een restaurant: 4 mensen aan tafel, 3 achter de telefoon en eentje zit er maar verloren bij. Ik vind het storend als iemand in gezelschap steeds op zijn telefoon kijkt en ik knap daar ook op af."
- Madeira66

"Absoluut mee eens. Het is zo eenvoudig, een kwestie van fatsoen en respect. Heb aandacht, zie en hoor de ander. Je wilt zelf ook graag gezien en gehoord worden. Oogcontact en geen Phone-contact."
- Anoniem

"Ik moet eerlijk bekennen dat ik eens tijdens een eerste date de gsm op tafel had liggen, maar had die avond ook oproepdienst van mijn werk. Hij wist dit, maar wilde toch afspreken. Verder ben ik het helemaal eens met de stelling. Laat tijdens een afspraak je gsm in de tas, zodat je alle aandacht hebt voor elkaars verhalen en de blik in zijn ogen."
- MoniqueH

"Ik had eens een date met een man, die voortdurend met zijn gsm bezig was, en hele gesprekken voerde. Als zijn telefoon ging nam hij hem meteen op en liet mij zomaar middenin een zin zitten. Toen ik vroeg of hij nog wel tijd voor een relatie had, zei hij dat hij zakenman was en dat zijn zaken gewoon door gingen. Ik heb mijn tas en jas gepakt en ben weg gegaan, terwijl hij al weer druk aan het telefoneren was. Duidelijk geen relatiemateriaal!"
- Barber

"Mobiel altijd in de tas tijdens een date, voor mij niet meer dan logisch. Je wilt je aandacht richten op de persoon waar je mee aan het kennismaken bent. Ik zou zeker afknappen als er een man tegenover me zat die constant met zijn mobiel bezig was! Wat gij niet wilt dat u geschiedt... Tja."
- Julia2305

"Even relativeren hoor. Al dat gemopper op smartphones komt zo bejaard over. Onaantrekkelijk. Natuurlijk is iemand die steeds op zijn telefoon kijkt, enorm onbeleefd etc.. Maar dat geldt ook voor steeds wegkijken, geeuwen, stiekem op het horloge kijken, lange stiltes laten vallen of alleen over jezelf praten. Als mensen een date niet leuk vinden, doen ze zulke dingen. Of nee, ik moet het anders zeggen: als ONBELEEFDE mensen een date niet leuk vinden... Verder is de smartphone een reuze leuk ding. Bijvoorbeeld om in de trein op de e-Matching app te kijken of er al antwoord is op je bericht van vanmorgen. Of hem je locatie te sturen als je elkaar niet kunt vinden op de eerste afspraak. Wat is er leuker dan na een geslaagde date nog even na te genieten via Whatsapp? Hoe stuur je elkaar leuke foto's? Zo kan ik nog even doorgaan. Niet zo streng en ouderwets mensen! De smartphone maakt ons leven meestal leuker. Als je date er steeds op zit te kijken, moet je zorgen dat hij liever naar jou kijkt."
- Rome31

"We leven in de 21e eeuw... Het hangt er nogal vanaf hoe ermee wordt omgegaan. Natuurlijk leg je dat ding weg bij een etentje, uit en thuis, en zet je alle meldingen op 'stil'. Ook bij vrienden, feestjes e.d. is het niet erg sociaal je door het apparaat te laten afleiden. Maar als je gewoon met z'n tweetjes bent en lekker ontspannen iets of niets doet en je vindt het allebei geen probleem, is er niks op tegen om af en toe het mobieltje te checken. Soms levert het een gespreksonderwerp op en soms ook gewoon handig als je allebei iets wilt weten over een tentoonstelling, recept, film, openingstijden, noem maar op. Ik zie de digitale wereld niet als eng of vervelend. Het biedt mogelijkheden die er 'vroeger' niet waren en die koester ik, evenzeer als back to basic. Alles op z'n tijd dus en zolang je er samen maar afspraken over maakt, hoeft dat ding niet tussenbeiden te komen en blijft het gezellig op de bank!"
- Anoniem

"Het is inderdaad erg onbeleefd. Ik heb overigens eens een date gehad die na een wandeling tegenover mij aan een tafeltje zat en werkelijk alles in het werk stelde om mij niet aan te kijken. Ik heb bij thuiskomst meteen een bericht gestuurd en bedankt voor de eer. Mijn telefoon staat voor meldingen permanent op stil en soms zet ik hem gewoon op de vliegtuigstand wanneer ik rust wil, makkelijk en effectief."
- Ren71
+
uitsluiten?
Die kan jou dan niet meer zien of benaderen.
annuleren
annuleren
annuleren
Controleer je gegevens
Naam
:
Woonplaats
:
Rekeningnr.
:
Je geeft Focus Internet BV opdracht tot automatische incasso van 21,95 per maand. Controleer de bestelling voor je verder gaat. Na betaling gaat het lidmaatschap direct in. Klik hier voor de algemene voorwaarden.
annuleren
Titel
Tekst tekst tekst tekst tekst tekst