Inschrijven

terug

Een leven lang fijn

Ma 04/02/2019 DatingCoach Irma
COLUMN

Iedere maand staat een thema omtrent dating en relaties centraal in het redactionele gedeelte van e-Matching. Deze maand is dat 'seks', iets wat bijna onlosmakelijk verbonden is aan daten en relaties. DatingCoach Irma schreef er een mooie column over. Heb je zelf een vraag over dating of relaties voor Irma, stuur hem dan in door een reactie te plaatsen onderaan deze tekst!

Voorlichting
Op school heb ik amper voorlichting gehad. Ik herinner me dat de meester van de zesde klas met een knalrood hoofd zei: 'Jullie gaan hoofdstuk 11 van het biologie boek zelfstandig doorlezen en als er vragen zijn hoor ik het wel.'. Hoofdstuk 11 ging over seks.

De arme leerkracht straalde zoveel schaamte uit dat ik besloot hem een handje te helpen. Ik stelde een onschuldige vraag over de navelstreng en op die manier was ik de plaaggeesten voor die de meester liefst nog langer hadden zien blozen.

Een iets oudere vriendin (1952) van mij vertelde mij dat de voorlichting op het lyceum dat ze bezocht ronduit shocking was. De kinderen zaten in de zesde klas en waren allen 17 of 18 jaar oud en je mag verwachten dat met deze kinderen redelijk volwassen over seks kan worden gepraat.

De meisjes moesten ineens op het schoolplein gaan wandelen terwijl alleen de jongens voorlichting kregen.

Het tegendeel was echter waar. De meisjes moesten ineens op het schoolplein gaan wandelen terwijl alleen de jongens voorlichting kregen. 'Alsof jongens zwanger kunnen raken en met de brokken blijven zitten als ze niet weten wat de consequenties van seks kunnen zijn. Je hoort juist meisjes voor te lichten. Dat is toch belangrijker dan de jongens', zei mijn vriendin verontwaardigd. Uiteraard had ze gelijk.

Faken
Toch hebben mannen op een andere manier voorlichting nodig. Mannen zijn in staat om binnen vier minuten klaar te komen, terwijl de gemiddelde vrouw minstens acht tot dertig minuten nodig heeft om tot een hoogtepunt te komen.

Voor deze column heb ik een boek over seks gelezen en met wat mensen gepraat. In het boek stond dat 70 % van de vrouwen orgasmes faken om er vanaf te zijn. Jammer, want zo leer je het de man nooit. Vooral niet als het faken na een paar minuten is.

In het boek stond dat 70 % van de vrouwen orgasmes faken om er vanaf te zijn. Jammer, want zo leer je het de man nooit.

Deze vrouwen kunnen ervan uit gaan dat de seks de volgende keer opnieuw middelmatig is. En mocht de relatie uitgaan dan heb je andere vrouwen ook geen dienst bewezen. De man in kwestie denkt immers dat een vrouw net zo snel is als een man.

Onwetend
Veel beter was geweest om de hand van de man te leiden en hem te laten voelen wat een vrouw lekker vindt. Mannen hoeven geen egoïsten in bed te zijn. Ze kunnen onwetend zijn en hier valt iets aan te doen. De man die ik over seks sprak gaf aan dat hij het belangrijk vond dat beide partners het fijn in bed hebben. Ik denk dat de meeste mannen er zo over denken.

Ik sprak een tweetal vrouwen van 55 jaar over hun seksleven en dat was niet zo florissant. De ene vrouw beweerde dat seks minder wordt als je ouder wordt, maar dat je dan nog steeds kunt knuffelen (haar echtgenoot heeft suikerziekte en wellicht speelt dit een rol).

De andere vrouw van 55 jaar worstelde met haar ouder wordende lichaam en vond het belangrijk dat ik noemde dat er acceptatie moest zijn voor de fysiek minder leuke kanten. 'Als je twintig bent, ben je automatisch straks en mooi, met vijftig plus ziet je lijf er anders uit. Het zou fijn zijn indien mensen hier begrip voor zouden hebben en niet van een oudere vrouw of man gaan verwachten dat hij of zij een blokjesbuik heeft.'.

Mannen hoeven geen egoïsten in bed te zijn. Ze kunnen onwetend zijn en hier valt iets aan te doen.

Hoopvol
De twee dames van tachtig plus stemden me hoopvol. Een vrouw sekste nog steeds met haar man van 84 en vond het fijn. 'Het is aangenaam en leuk. Maar het belangrijkste is de liefde. Vertel dat de jongere mensen. Door liefde wordt seks pas echt mooi.'.

De andere vrouw van 83 was helaas weduwe, maar ook enthousiast over seks. 'Soms hingen mijn man en ik tegen een griepje aan. Een vrijpartij zorgde vaak dat het overwaaide. Vrijen is heel erg gezond en leuk en het is een medicijn. En het gaat gewoon door als je zestig, zeventig bent.'.

Zelf denk ik dat seks een leven lang fijn kan blijven als je er iets voor doet. Voor hitsige tieners met teveel hormonen is elke vrijpartij een feestje. Voor oudere mensen moet er wat meer uit de kast getrokken worden. Koop heerlijke massageolie, kaarsen, lekkere hapjes en mooie muziek. Maak er een waar spektakel van en blijf vooral communiceren.


+ Reacties

"Waarom altijd dezelfde stereotypen? Alsof een vrouw alleen maar klaar kan komen met de hand? Ook zo'n beeld dat geschetst wordt is dat het bij de vrouw boven de 50 extra moeite en tijd kost om zin te krijgen... Er is een gezegde dat vrouwen boven de 50 juist veel zin in seks kunnen hebben?!"
- Anoniem

"Voor mij is dit een beladen onderwerp, omdat ik een 'niet geboren vrouw' ben. Mijn ervaring is, dat mannen hier heel slecht mee kunnen omgaan, vooral de wat oudere generaties. Dat maakt mij onzeker, terwijl ik mij niets liever dan een fijne mannelijke partner wens. Ik volg nu de volgende strategie: ik meld het niet in mijn profiel en in eerste instantie ook niet tijdens de eerste date. Pas wanneer de eerste date wijst op een mogelijke klik en/of vervolgdate overweeg ik het te melden. In principe lieg ik niet. Ik voel mij volledig vrouw en wordt normaliter 'in het wild' ook als zodanig gezien. Ondanks wat beperkingen kan ik goed met mannen omgaan en ze ook seksueel bevredigen (genoeg ervaring). Helaas telt seks erg zwaar in een beoordeling en kijken mannen meer naar de uiterlijke dan naar de innerlijke mens. Voor mij is liefde belangrijker. Mee eens?"
- Anoniem

"Nee, dan de man van boven de 50 jaar. Die niet meer sport en veel drinkt en rookt en overgewicht ook niet meer zo actief en langzaam als een slak. Alsof dat zo sexy is..."
- dance22

"Wat mij altijd opvalt is dat er bij heel veel mensen nog een taboe/schaamte op seks zit, waardoor ze er niet, of niet open, over praten. Iemand die ik ken heeft jaren in een relatie gezeten, omdat er niet werd gepraat over de tevredenheid van het seksleven. Puur en alleen omdat er een schaamte omheen hing. Volgens mij als je open en eerlijk met elkaar kan praten scheelt dat de meeste stress en onzekerheid aan beide kanten (ja, voor mannen is het net zo spannend als voor vrouwen)."
- remco89

"Goed seksen is een kunst maar goede columns schrijven ook. Wat is je punt, Irma: dat mannen beter voorgelicht moeten worden, dat seks na je 50ste wel/niet slecht is, dat seks na je 60ste vervangen moet worden door massage? En wie is je doelgroep: hitsige tienerjongens, vrouwen in de overgang, bejaarden? Wat wil je nou eigenlijk zeggen en vooral: waarom? Van het lezen van deze misplaatste opvoedkundige column word ik alleen maar heel treurig."
- Fiederelsje

"Enorm goed dat het onderwerp seks ter sprake gebracht wordt, maar het onderwerp 'hoe goede seks te hebben' vind ik eerlijk gezegd hier een stap te ver. In profielen wordt er niets over genoemd, hoogstens in heel bedekte termen of in termen als intimiteit en knuffelen. Misschien een beter idee hier een topic te open over wat de reden is dat bijna niemand hier iets over zegt in een profiel. Misschien daarna hoe goede, fijne, lekkere, spannende, lieve, tedere en ook minder lieve seks te hebben als topic."
- Jael

"Ja Irma, je eindconclusie is: blijf communiceren. Ben ik het helemaal mee eens. Staat communicatie, zowel verbaal als non-verbaal niet aan de basis van welk intermenselijk contact dan ook? Als de uitwisseling tussen mensen gebaseerd is op ongeveinsde belangstelling in elkaar dan kan er eenvoudigweg niets misgaan. Ik vind dan ook niet dat seks een aparte plaats moet krijgen binnen die uitwisseling want in dat geval zou er sprake zijn van een gefragmenteerde relatie. En die variant mag men wat mij betreft gerust aan Fikkie geven hoor."
- Verwonderaar

"Ik lees toch wel wat foutieve feiten. Laten we er vooral vanuit gaan dat ieder mens anders is. De één heeft misschien uren nodig om klaar te komen de ander een minuut. En volgens mij geldt dat voor beide partijen. Ik weet dat er mannen zijn die pas na uren klaarkomen. Ook omdat ze dat zelf willen. Maar er zijn ook vrouwen waaronder ik zelf die binnen twee minuten klaar kunnen komen en dan ook nog regelmatig weer. Het sleutelwoord is wel; communiceer met elkaar. En dat blijkt soms best een lastige te zijn."
- Anoniem
+
ok
uitsluiten?
Die kan jou dan niet meer zien of benaderen.
annuleren
annuleren
Controleer je gegevens
Naam
:
Woonplaats
:
Rekeningnr.
:
Je geeft Focus Internet BV opdracht tot automatische incasso van 19,95 per maand. Controleer de bestelling voor je verder gaat. Na betaling gaat het lidmaatschap direct in. Klik hier voor de algemene voorwaarden.
annuleren