Laat de foto hier los om te uploaden
Uploaden van foto hier niet mogelijk
Inschrijven

terug

Even snel je date googelen, moet kunnen toch?

Ma 28/01/2019 Redactie (Anne)
DATINGKWESTIES

man zoekt zijn date even snel op met google
Je hebt al een tijdje leuk contact met iemand en in het mailcontact klikt het. Nu lijkt het op een eerste date uit te komen, maar je vindt het toch wel spannend om met iemand af te spreken die je alleen van een datingprofiel en mailtjes kent. Dus besluit je je date even snel te googlen, om even te checken of alles wel 'klopt'. Moet kunnen, toch? Of kun je dat zien als inbreuk van de privacy van de ander?

Nieuwsgierigheid
De meeste singles zullen hun potentiële partner googelen uit nieuwsgierigheid. Je vindt de ander interessant en wilt meer van de ander weten dan wat jullie al hebben besproken in mailtjes of dan wat er in zijn/haar dateprofiel staat.

Hoe verleidelijk het ook is, je kunt dit beter bewaren voor de werkelijke date. Door alles van tevoren al uit te zoeken, neem je de 'magie' van die eerste ontmoeting en het elkaar beter leren kennen weg. Want je weet eigenlijk alles al.

Door alles van tevoren al uit te zoeken, neem je de 'magie' van die eerste ontmoeting en het elkaar beter leren kennen weg.

Nu kun je denken: 'het staat toch al op internet, dus hoe privé is al die informatie dan nog?'. Dat klopt, maar jij zult zelf ook een aantal zaken op social media (of op internet in het algemeen) hebben staan die je wel met vrienden en familie deelt, maar niet direct met een potentiële date. Hoe zou je het zelf vinden om te merken dat jouw date voordat jullie elkaar al hebben ontmoet al je woon- en werkadres weet?

Daarnaast vinden veel singles het niet prettig als ze merken dat hun date al op social media heeft bekeken waar ze bijvoorbeeld vier jaar geleden naar op vakantie zijn geweest. Jullie zijn in principe nog 'vreemden' van elkaar en sommige zaken zullen zij je liever wat later in het contact en/of persoonlijk willen vertellen.

Twijfels weghalen
Een andere reden om iemand op te zoeken is wat twijfels weghalen. Je weet niet zeker of de ander echt is wie hij/zij zegt te zijn en wilt even checken of alles wel klopt voordat jullie elkaar (eventueel) gaan ontmoeten.

Als je echt twijfelt of iemand wel goede bedoelingen heeft, dan is het prima om even wat 'extra onderzoek' te doen. Er zijn tegenwoordig sites waarop mensen worden gewaarschuwd voor online oplichters, en mocht je jouw date daartussen zien staan, ben je alleen maar blij dat je hem/haar hebt opgezocht.

Als je echt twijfelt of iemand wel goede bedoelingen heeft, dan is het prima om even wat 'extra onderzoek' te doen.

Wat je ook kunt doen als je over iemand twijfelt is onze klantenservice mailen of bellen. Zij kunnen dan jouw twijfels wegnemen, of als diegene echt niet 'in de haak is' actie ondernemen.

Opzoeken: ja of nee?
Nu zijn wij benieuwd of jullie je date wel eens hebben gegoogeld en wat de reden was dat je diegene toen hebt opgezocht. Moet het tegenwoordig maar gewoon geaccepteerd worden dat je elkaar van tevoren online checkt, of is het volgens jullie (nog steeds) een inbreuk van elkaars privacy? Laat je mening achter in een reactie onder dit artikel!


+ Reacties

"Ik vind dit een nogal naïef verhaal. Natuurlijk google je iemand! En uiteraard vergeef je iemand die rare vakantiefoto of het feit dat op LinkedIn te lezen is dat hij een opleiding niet voltooide. Daar gaat het niet om. Maar ik vind de relatiestatus op Facebook wel belangrijk hoor en dat geldt ook voor zijn inbreng in discussies op sociale media. Een andere mening okay, maar er zijn grenzen. Internet bestaat nu eenmaal en als je wilt dat iets niet bekend wordt, moet je maar oppassen. Gisteren mijn profiel hier op non-actief gezet. Merkte dat ik daten (en alles wat eraan vooraf gaat) zo vervelend begon te vinden..."
- Miro

"Ik heb er geen enkele moeite mee als iemand me googelt. Mijn mobiele nummer is dan ook te vinden, ik zou het niet fijn vinden als iemand me belt zonder dat ik aangegeven heb dat te willen. Doordat ik vindbaar ben ben ik er ook automatisch mee akkoord gegaan dat ik dan dus ook vindbaar ben voor onbekenden. Als je dat niet wilt, zou je je gegevens extra moeten afschermen of niets plaatsen."
- Jael

"Afgelopen jaar heb ik een aantal maanden gedatet met een leuke man. We hebben elkaar een keer of 10 gezien denk ik. Ja, ook ik heb het internet gebruikt om te kijken of hij echt bestond. Niet om zijn hele leven uit te pluizen, privacy is belangrijk. Maar het feit dat hij op LinkedIn te vinden was bij de baan waar hij het over had en op de site van de sportclub waar hij over sprak, stelde mij gerust, al blijf je voorzichtig. Hoe anders pakte het uit... Na een half jaar moest ik er achter komen via een familielid dat hij helemaal geen single was. Sterker nog, hij was een wandelende leugen. Hij had al 12 jaar een relatie en woonde ook samen. Het huisadres dat ik van hem had was van zijn broer. Wat hij vroeger had meegemaakt was niet waar. Zijn vader had ook helemaal niet tweemaal met een hartaanval in het ziekenhuis gelegen vorig jaar. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat ik daar in getrapt ben... En het hoe en waarom zal ik nooit te weten komen, want hij reageerde nergens meer op. Het heeft mij nog voorzichtiger gemaakt, al is het misschien niet eerlijk naar andere mannen toe. Wijze les is in ieder geval dat het internet lang niet alle leugens openbaart, dus wat heeft zoeken op Google echt voor zin?"
- Daje

"Googelen absoluut niet en nog nooit gedaan! Als je dit doet heb je geen intuïtie of slechte mensenkennis. Het leven is leren en op je gevoel afgaan."
- dann

"Helaas heb ik dezelfde ervaring als Daje. Ruim een half jaar opgetrokken met een erg leuke man, die dol op mij was, dacht ik. Tijdens onze 'relatie' hadden er al alarmbellen moeten afgaan, maar die heb ik genegeerd. Nooit heb ik iemand uit zijn omgeving ontmoet, de flat waarin hij 'woonde' gaf mij een raar gevoel (lege koelkast enzo) etc. Achteraf heb ik zijn gegevens gecheckt bij de Kamer van Koophandel (hij heeft een eenmanszaak) en toen ontdekt dat hij op een heel andere datum in een heel ander jaar was geboren dan hij tegen mij had gezegd. Waarom hij daarover gelogen heeft, daar kan ik alleen maar naar gissen. Na een mailtje waarin hij mij meedeelde dat hij geen relatiemateriaal meer was heb ik nooit meer iets van hem gehoord. Door dit verhaal googel ik nu potentiële dates wel. Van de eerste ondernemer waarvan ik de gegevens daarna opvroeg bij de Kamer van Koophandel bleek alles in orde. Hopelijk was mijn slechte ervaring dus een uitzondering, net als die van Daje."
- G

"Prima toch om iemand even op te zoeken via Google of zijn/haar social media even te checken, als je dat wilt. Maar laat dit je date niet weten, want dat komt nogal sneu over. Een jongeman vroeg eens naar mijn achternaam, die ik hem gaf, voorafgaand aan onze date. Vervolgens kreeg ik het bericht: 'Ik heb je gevonden op Facebook.'. Ja dus? Gefeliciteerd ermee."
- FR1985

"Ik ben het oneens met de stelling dat iemand googelen voorafgaand aan een eerste ontmoeting de magie weg zou nemen. Als we de magie laten afhangen van wat we al dan niet online tegenkomen, dan zijn we diep gezonken. En wie zet er tegenwoordig nog z'n hele hebben en houden op het internet, toegankelijk voor iedereen? Ik heb dates gegoogeld om zeker te weten dat de persoon in kwestie daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn, en ook uit nieuwsgierigheid (en wat is daar eigenlijk mis mee?) De stelling googelen is niet oké gaat ook voorbij aan het grotere veiligheidsrisico dat vrouwen lopen bij daten dan mannen. Ik heb wel eens contact gehad met een man die mij direct zijn volledige naam gaf en me zelfs aanmoedigde hem te googelen. Ik vond dat heel prettig, zag het als een blijk van vertrouwen en alles bleek ook te kloppen. En helaas ook het omgekeerde meegemaakt: iemand die me een verhaal vertelde dat compleet verzonnen bleek te zijn. Dus laten we de roze bril afzetten en ons gezonde verstand blijven gebruiken."
- S

"Googelen, ik zou het toch ook maar doen ook. Niet dat je dan volledig safe bent maar voorkomen dat je met een crimineel te maken hebt is altijd beter dan er achter te komen als het te laat is. Dankzij Google heb ik in ieder geval enkele dates kunnen annuleren waarvan één daadwerkelijk als moordenaar terug te vinden was. Dat was echt een shock. Als ik mijn match niet terug kan vinden op Google, spreek ik niet af."
- Charme

"Als het kan googel ik iemand. Ik zit niet te wachten op iemand die mij voor de gek houdt. Ik wil weten of iemand echt bestaat en of de foto's wel up-to-date zijn: sommige 50ers zien er wel héél jong uit..."
- Nickname1971

"Iemand googelen doe ik niet, tenzij de ander daar toestemming voor geeft. Wordt die geweigerd, dan moet daar wel een heel goede reden voor zijn. Via Google krijg je ook niet de actuele waarheid te zien of te horen. En er zijn ook mensen als ik die geen Facebook, Instagram, of LinkedIn profielen hebben. Daar moet je het toch echt van je eigen waarneming hebben. Gewoon goed opletten, vragen stellen en doorvragen als je een onbevredigend antwoord krijgt."
- Aegidius

"Persoonlijk heb ik nog nooit de behoefte gevoeld om iemand voor een eerste ontmoeting te googelen en vind het ook erg ongemakkelijk als een date dat wel geprobeerd/gedaan heeft. Je wilt iemand een eerlijke en open kans geven lijkt me i.p.v zelf gevonden 'informatie' op je eigen manier te interpreteren, zonder uitleg van de persoon in kwestie. Voor een eerste ontmoeting geef ik ook nooit gegevens vrij waardoor ik opzoekbaar ben. Ik weet dat ik eerlijk en betrouwbaar ben, als een ander daar zijn vraagtekens bij heeft zegt dat waarschijnlijk meer over hem dan over mij, ik wil daar niet in faciliteren. Op het moment dat ik echt mijn twijfels zou hebben of iemand daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn lijkt een directe vraag daarover me zinvoller dan wat amateuristisch speurwerk. Daarmee zet je iemand weliswaar voor het blok, maar het antwoord levert je waarschijnlijk meer bruikbare info op dan wat gegoogel. Er bestaat ook nog zoiets als intuïtie... Bovendien: wie zegt dat dat wat je online tegenkomt wel betrouwbaar is? Online daten is wat dat betreft niet anders dan een andersoortige blind date. Je leert iemand toch pas na verloop van tijd echt kennen en daarmee alle waarheden en onwaarheden... C'est la vie!"
- Jessy38

"Tja, laat het nu toevallig vandaag in het nieuws zijn dat veel mensen zich zorgen maken over hun privacy wat het internet betreft. Ik werk zelf in de ict en ik verbaas mij er steeds weer over hoe ongelofelijk naïef mensen zijn op dat gebied. Wijs je ze daarop dan krijg je steevast het antwoord: 'ik heb niks te verbergen.'. Maar... Waarom maakt men zich dan in hemelsnaam zorgen? Ach, het is natuurlijk zo dat de meeste mensen geen hennepkwekerij op zolder hebben, en geen vuurwapen in hun keukenla. En geen begraven lijk in hun tuin. En geen vette zwarte bankrekening in het buitenland. Maar betekent dat dan dat je je meest intieme en dierbare zaken zomaar ongegeneerd voor de hele wereld te grabbel moet gooien op het web? Tuurlijk niet, zal men zeggen. Dan vraag ik: maar waarom doe je dat dan? Zelf heb ik geen Fakeboek, geen Whatsapp, geen Instagram, geen LinkedIn en zelfs geen 'slimme' telefoon. 'Joh', zegt de mij omringende wereld dan fronsend tegen mij: 'je moet wel met je tijd meegaan hoor.'. Maar waarom zou ik dat doen? Is het dan echt dwaasheid om te verwachten dat de tijd na verloop van tijd misschien wel weer met mij mee zal gaan?"
- Verwonderaar

"Googelen, echt wel! Ooit had ik een date gepland met (naar ik dacht) een aardige man. We zouden een wandeling maken op voor mij bekend terrein. De avond voorafgaand aan de date vond ik info op internet waar ik (en iedere andere vrouw met oprechte intenties) op zou afknappen, maar waarvan ik niet wist of die info klopte. Omdat we geen telefoonnummers hadden uitgewisseld, kon ik hem niet telefonisch vertellen over mijn twijfels. Op mijn bericht via de datingsite reageerde de man in kwestie niet. Wel kon ik zien dat hij het bericht niet gelezen had. Naïef als ik destijds nog was, dacht ik dat het niet netjes was om hem geen bericht te geven. En dus ging ik (zekerheidshalve niet alleen) naar de afgesproken plek. Daar bleek dat er naast de betreffende man nog drie andere vage types rondliepen. Ze hingen rond hun auto en luisterden het korte gesprek af. Dat ze bij elkaar hoorden, besefte ik pas toen ik weg reed en al die types ook gehaast in hun auto stapten. Laat ik voorop stellen dat er niks is gebeurd. Maar ik krijg nog steeds koude rillingen bij het idee aan wat er had kunnen gebeuren. Achteraf heb ik aangifte gedaan bij de politie en bij de betreffende datingsite. Al met al vind ik daarom dat je juist moet googelen. Alleen al vanuit het oogpunt van veiligheid. Wat betreft de privacy: iedereen heeft invloed op datgene van wat er over hem of haar op internet te vinden is. Maakt dus ook in meerdere of mindere mate een keuze in vindbaarheid van woon- en werkadres en telefoonnummer. Wanneer je gaat daten, weet je hoe makkelijk of moeilijk je zelf te traceren bent. Voor mij gaat veiligheid echt vele malen voor op het spontane gevoel van verrast worden door datgene wat je nog niet weet van die ander..."
- Jacq68

"Ik googel niet om na te gaan of wat iemand zegt waar is, maar gewoon uit nieuwsgierigheid. Of ik meer over hem te weten kan komen dan wat hij zegt/schrijft, om een beeld te krijgen. En ja, iemand kan de boel bedonderen, maar als ik daarvan uit moet gaan zou mijn basishouding wantrouwen zijn. Ik heb tot nu toe nooit meegemaakt dat iemand de boel structureel 'voor het lapje hield'. Volgens mij zijn dat de uitzonderingen, die je overal hebt."
- Jael

"Wat research via het internet: zeer zeker! Natuurlijk, er bestaan gelukkig nog zat goede mensen die wel te vertrouwen zijn. Ik vind het alleen nogal naïef om te zeggen: vertrouw op je intuïtie en mensenkennis. Ik vind dat een ieder voor zichzelf moet bepalen of hij/zij het internet raadpleegt voor wat aanvullend onderzoek. Let's be real: het is toch wel een fijn en vooral geruststellend idee om vooraf het e.e.a. (zeker) te weten. Alhoewel... You never know. Succes allen! Hoop dat we allemaal eindigen met een leuke date, die toch wel zo blijkt te zijn wat hij/zij had verteld."
- Saja

"Dikwijls is al uit beroep en woonplaats af te leiden hoe iemand heet. En als er een echte voornaam opduikt in het mailcontact wordt die kans nog groter. Maar niet over iedereen is ook wat te vinden op Google. Dat hoeft echt geen slecht teken te zijn. Wel erger ik mij aan mensen die wel een LinkedIn profiel hebben, maar daarin heel onvolledig zijn. En Facebook is wat mij betreft in veel gevallen een weinig informatief medium. Wel vertel ik altijd aan de ander, dat ik gekeken heb op Google. Ook heb ik in een uitzonderingsgeval ervaring gehad met iemand op e-Matching die uitermate negatief in het nieuws is geweest vanwege een relatie met een BN-er. Dan is mijn interesse onmiddellijk weg. Maar ik vind dat geen reden om de redactie van e-Matching te informeren."
- schrijver

"Ik geef voor een date altijd mijn hele naam, en ben zelfs verbaasd als m'n LinkedIn-profiel NIET is bekeken. Volgens mij neemt dit bij een vrouw veel onzekerheden weg."
- Atlantique

"Ik ben van mening dat hier een verschil tussen mannen en vrouwen is. Als man probeer ik mijn date zoveel mogelijk vertrouwen te geven zodat zij kan nagaan met wie ze heeft afgesproken. Niet dat er bij een man niets kan gebeuren op een date, maar die kans is toch denk ik wat kleiner. Dus niet meer dan normaal dat zij mijn LinkedIn-profiel bekijkt (Facebook is denk ik een beetje uit aan het raken qua privacy) en mij googelt."
- Houtenhart

"Ik geef voor een date mijn volledige naam en adres, zodat de dame mij kan googelen. Het lijkt mij voor een dame uitermate prettig dat zij weet met wie zij afspreekt. Het enige wat ik zelf controleer is LinkedIn omdat meer dan de helft van de vrouwen hier geen HBO-opleiding heeft en ook sommige vrouwen met een WO-opleiding liegen over hun opleiding."
- Zeus2

"Ik wil graag blanco de eerste date in gaan. Dat lijkt me het meest natuurlijke, voor zover je dat kunt zeggen van een date. Ik heb wel eens een man gedatet die voor de eerste date wilde dat ik zijn boek las, en ook een man die wilde dat ik op Youtube naar het koor luisterde waarin hij zong. Ik zeg dan altijd dat ik er blanco in wil staan, dat ik geen relatie zoek met een schrijver of een zanger, maar dat het me om de persoonlijkheid gaat, en niet om wat iemand heeft gepresteerd."
- Barber
+
uitsluiten?
Die kan jou dan niet meer zien of benaderen.
annuleren
annuleren
annuleren
Controleer je gegevens
Naam
:
Woonplaats
:
Rekeningnr.
:
Je geeft Focus Internet BV opdracht tot automatische incasso van 21,95 per maand. Controleer de bestelling voor je verder gaat. Na betaling gaat het lidmaatschap direct in. Klik hier voor de algemene voorwaarden.
annuleren
Titel
Tekst tekst tekst tekst tekst tekst