ouder 
Zomervragen
Kinderen
 nieuwer
DO
04/07/2019
door:
DatingCoach Irma
Zomervragen
Kinderen zijn belangrijk en staan (meestal) op de eerste plaats, maar je hoeft niet over ze op te scheppen.
Waarom praten sommige leden zo veel over hun kinderen?
In de zomer beantwoordt DatingCoach Irma elke week een vraag van een e-Matcher. Cees1961 vraagt zich af waarom sommige vrouwen - en wellicht ook mannen - in hun profieltekst alleen over hun kinderen praten i.p.v. over zichzelf. Zelf ook een vraag voor de DatingCoach? Laat deze dan achter door op de 'reageer-knop' te klikken onderaan dit bericht!

Het contact met mijn twee volwassen zoons (24 en 29) is goed. Zij én ik hebben echter ons eigen leven. We zien of spreken elkaar echt niet elke week. En ik houd er niet van om met mijn kinderen te dwepen. Het zijn prima mannen maar ze hebben, net als hun vader, uiteraard ook hun mindere kanten. Bovendien zit een ander, lijkt mij, niet direct te wachten op verhalen over mijn jongens. Veel moeders staan daar anders in. Ik heb al meermalen een vrouw ontmoet die aan één stuk door jubelt over haar (‘heerlijke’ 'fantastische' of ‘super’ kinderen. Ze doen het uitstekend in hun opleiding of baan, zijn enorm sportief en de band met hun moeder is bijzonder innig. Geen weekend slaan ze over. Mijn interesse wordt daar, ronduit, niet groter van. Als het met de vrouw in kwestie klikt, heb ik uiteraard ook belangstelling voor haar kroost maar in eerste instantie gaat het mij vooral om haar. In een duurzame relatie is mijn partner voor mij sowieso nummer één. Mijn zoons nemen óók een eerste plaats in, weliswaar, maar op een heel ander podium. Vaak geeft de profieltekst al een indicatie. Het is heel gewoon dat een vrouw eerst begint over haar kinderen en pas in de derde alinea over zichzelf. Maar al te vaak lees je ook: 'Mijn kinderen komen natuurlijk altijd op de eerste plaats' of ‘...komen altijd van rechts'. Dan weet ik al voldoende. Snel wegklikken maar. Wie wil er in zijn of haar relatie nu de eeuwige tweede zijn? Ben ik de enige die dit opvalt? Kan iemand me uitleggen waarom vrouwen, en wellicht ook mannen, zich zo presenteren? En last but not least: kijken anderen hier misschien heel anders tegenaan? Voorlopig hoop ik toch maar op een vrouw die primair iets te melden heeft over zichzelf.
- Cees1961

Beste Cees1961,
Je hebt volkomen gelijk en je verwoordt het ook nog eens heel mooi. Ik hoop dat heel veel dames jouw vraag lezen. Natuurlijk zijn kinderen heel erg belangrijk, en staan ze op de eerste plaats. Tijdens het daten is het echter cruciaal dat je je date leert kennen.

Je hoopt iemand te vinden met wie je oud kunt worden en met wie je heel veel samen gaat zijn. Dit is ook heel belangrijk. Als het goed gaat, gaan de kinderen immers hun eigen gang. Ze hebben hun eigen leven, opleiding, baan en later gezin. En de meeste tijd ben jij bij je partner en af en toe hebben de kinderen zin om even langs te wippen bij hun oude lui. Zo is het leven.

Natuurlijk zijn kinderen heel erg belangrijk, en staan ze op de eerste plaats. Tijdens het daten is het echter cruciaal dat je je date leert kennen.

Opscheppen
Zorg dus vooral tijdens het daten dat de ander jou leert kennen. Natuurlijk mag je wel wat over je kinderen vertellen, maar niet de hele tijd. En over ze opscheppen moet eigenlijk niet. De kinderen vallen dan alleen maar tegen want zoals onze vragensteller zegt: niemand is volmaakt en iedereen heeft wat mindere kanten. Die hoef je niet op te lepelen maar zet je kinderen niet neer als halfgoden, want dat zijn ze niet.

Op zich kan ik het ook nog wel aandoenlijk vinden als iemand te lovend over haar of zijn kinderen praat. Vaak kunnen vrouwen en soms mannen zichzelf totaal in die ander verliezen, zichzelf wegcijferen. Dit zijn vaak hele lieve mensen.

Aan jezelf denken
Voor een vrouw die bijvoorbeeld gescheiden is en jarenlang de kinderen alleen heeft verzorgd, draaide het jarenlang om het welzijn van de kinderen. Heel mooi, maar ik zou deze vrouw vooral aanraden nu ook eens aan zichzelf te denken en hoe fijn het zou zijn om een mooie liefdesrelatie te hebben.

Wees thuis gerust de moederkloek, maar tijdens een afspraakje is het beter een interessante aantrekkelijke vrouw te zijn.

Wees thuis gerust de moederkloek, maar tijdens een afspraakje is het beter een interessante aantrekkelijke vrouw te zijn. Je date wil verliefd zijn op jou, wegdromen en fantaseren over wie jij bent en als jullie later een stel zijn, accepteert hij jouw kinderen en jij zijn kinderen, want jullie houden immers van elkaar.

Kwetsbaar
En om de vraag van Cees te beantwoorden hoe anderen hier tegen aan kijken: heel vaak zullen ze het met hem eens zijn maar durven ze hier niets over tegen hun date te zeggen. Het onderwerp is soms te kwetsbaar. Je wilt de ander niet voor het hoofd stoten.

Toch kun je gerust zeggen: 'Ik wil later je kinderen leren kennen, maar nu is het belangrijk om te kijken of wij een kans maken als stel, dus wil ik zoveel mogelijk van jou weten.'


+ Reacties

"Dit onderwerp is me nu uit het hart gegrepen. Ook ik ben geen dweper maar een realist als het om de kinderen gaat en hoewel dol op de kleinkinderen weiger ik een vaste oppas oma te zijn. Mijn credo: bij ziekte of plezier: geef het kind maar hier. Maar verder is de dagelijkse zorg toch echt voor de ouders en niet voor de grootouder(s).
Daarin sta ik redelijk alleen, de kinderen respecteren mijn standpunt ( en dat van hun vader die er net zo over denkt), maar de vriendenkring vindt mij maar hardvochtig. Ik wil nu juist genieten van mijn vrije leven en ja, dan het liefst weer wel met een lieverd van een man, anders stond ik niet bij EM ingeschreven;)"

- Kokette

"Een mooie reactie van Cees! Ik onderschrijf precies wat Cees schrijft; na een mooie tijd van opvoeden en zorgen maak je juist kwaliteitstijd voor jezelf en je eventuele nieuwe partner!"
- Yelp

"Ik heb het een keer gehad dat een man waar ik net contact mee had, me een foto stuurde van zijn schoonzoon en kleinkind. Toen hij vroeg wat ik van die foto vond, heb ik hem verteld dat ik het mooi vond dat hij zoveel van z'n kleinkind houdt, maar dat ik meer over hem zelf wilde weten. Heel respectvol verwoord. Toen heeft hij het contact verbroken. Ook bij mannen komt dit dus voor."
- Gimber

"Goede vraag/opmerking van Cees61. Zelf heb ik geen kinderen, kon ze wel krijgen, had ze ook graag gehad. Zou dus blij zijn met een partner met kinderen. Maar op middelbare leeftijd moet je ook realist zijn: kinderen horen inmiddels hun eigen weg te gaan en zijn niet dagelijks meer om je heen. Belangrijk blijven ze, maar een partner die dagelijks om je heen zal zijn is absoluut net zo belangrijk. Het is nu weer jouw leven en dat gaat weer verder. En iemand die geen kinderen heeft is niet per definitie een egoïstische persoon. Dat gevoel krijg ik soms wel bij mensen met kinderen, ze denken dat je alleen voor jezelf kiest en dat is ook niet (altijd) waar."
- Zolief

"Cees heeft zo gelijk. Mijn gedroomde vriendin is gelukkig met zichzelf .
En, oh ja, ze heeft ook nog kinderen."

- HansWest

"Je hebt helemaal gelijk Cees. Ik heb leuke kinderen, die pas na fase 4 in zicht komen. Ik vertel hoe ze heten, wat ze doen en hoe oud ze zijn. Meer niet. Maar geloof me, er zijn ook zulke mannen."
- Toutain

"Goh wat een streng verhaal. Laat ik voorop stellen dat dwepen en jubelen als erg overdreven klinken. Daar zit niemand op te wachten. Maar verder kun je het best over je kinderen hebben. Het ligt uiteraard aan de leeftijd van de kinderen, maar als die nog schoolgaand zijn, vind ik het normaal dat die een groot deel van het leven van de ouder zijn. En hoe je je tot je kinderen verhoudt, zegt voor mij iets over de verbindingen die je aangaat. Sterker nog: als een man kinderen heeft en daar in zijn profieltekst helemaal niets over zegt is dat voor mij een no go. En een man die stelt dat kinderen geen bezwaar zijn evenzo.

Mensen verschillen is de mate waarin hun kinderen een actief deel van hun leven zijn en als iemand dat op een andere manier ervaart dan een ander dan zijn ze geen match. Het zij zo. Tips voor hoe vrouwen (moederkloek?!) zich beter kunnen presenteren kunnen daarom wat mij betreft achterwege blijven."

- Wendel

"Dag allen,

Ik hoef het niet lang over kinderen te hebben, maar wat ik graag wil weten van een man, die ook vader is, of hij ook zorgt voor zijn kinderen. Het liefst in een 50/50 constructie. Een zorgende man heeft mijn voorkeur. Net als ikzelf die keuze heb gemaakt. Het getuigt wat mij betreft van een kracht. Voor de rest sluit ik me aan. Eerst elkaar eens goed besnuffelen."

- Jammas

"Inderdaad, Cees. Dit is voor mij als vrouw ook raar om tegen te komen. Waarom doen mensen dit? Ik vermoed dat dit een vorm is van weinig zelfvertrouwen en/of onvolwassen gedrag. Sommige mensen verwarren liefde en overgave van vader/moeder-zijn met zichzelf wegcijferen en daarmee verschuilen ze zich achter de kinderen. Dat is niet iets heel bewusts, maar min of meer iets wat zo kan verlopen door een paar omstandigheden in iemands ontwikkeling en karakter.
Ik zie het volwassen-zijn als een brede gegeven waar we soms te beperkt beschouwen. Volwassen is, voor mij, degene die voor zichzelf kan zorgen en zelfstandig is zowel in materiële als in de emotionele/geestelijke vlak. Het kind is afhankelijk(die is niet in staat om voor zichzelf te zorgen), de volwassen staat op zijn eigen benen omdat hij of zij het belang er in zit of beter gezegd, de behoefte voelt om dit leren. De behoefte om te groeien tot een harmonieus en complete persoon die gelukkig is met zichzelf. Iemand die genoeg vervulling vind in zichzelf en de partner ziet als een kans om dit te delen en hier verder te leren groeien in wat volwassenheid is."

- Samkhya

"Als de vrouw waarmee ik heb afgesproken nog kinderen thuis heeft is het wel belangrijk om daar even aandacht aan te besteden bij de eerste date. Maar verder, als de kinderen al volwassen zijn en het huis uit, liever niet te veel daarover. dat komt wel als je elkaar beter leert kennen."
- Dolphin
Naam
Nickname
(indien je die hebt)
Mailadres
Reactie
Jouw reactie kan geplaatst worden onder het desbetreffende artikel (met nickname). De redactie behoudt zich het recht voor reacties te redigeren, in te korten of niet te plaatsen.