ouder 
Vraag voor de DatingCoach
Reageren en initiatief
 nieuwer
MA
11/03/2019
door:
DatingCoach Irma
Vraag voor de DatingCoach
Waarom niet eens samen een kopje koffie drinken en kijken hoe die ander real life is?
Begrijp ik nou echt niets van mijn mededaters?
Iedere maand beantwoordt DatingCoach Irma vragen van e-Matchers. Vandaag een vraag - of eigenlijk een paar vragen - van H. over het slechte reageren van (in haar geval) mannen, vrouwen die initiatief nemen in een contact en over het afspreken zelf. Heb jij ook een vraag voor Irma? Laat deze dan achter door op de 'reageer-knop' te klikken onderaan dit bericht!

Begrijp ik iets van mijn mededaters? Nee eigenlijk niet! In veel profielen lees ik de uitnodiging om te reageren en 'rare ikke' verwacht dan ook een reactie terug. Een afwijzing is wat mij betreft beter dan geen antwoord (en natuurlijk ik krijg ook wel antwoorden maar in zeker de helft van de gevallen niet). Dan het feit dat je als vrouw als eerste reageert, dat is blijkbaar ook een dingetje. Ik ben niet van het afwachtende soort, evenmin dociel, blijkbaar toch een afknapper? Het derde punt waar ik tegenaan loop is het 'daten is weten' verhaal. Hoe je het ook wendt of keert, iemand weten te doorgronden op basis van een profiel lijkt mij onmogelijk. Waarom niet eens samen een kopje koffie drinken en kijken hoe die ander real life is? Die investering is het volgens mij wel waard en je leert dan vanzelf ook steeds beter wat NIET wil. Misschien hebben anderen voor mij een antwoord?
- H

Beste H,
Het is jammer dat niet iedereen correct reageert, maar helaas valt hier weinig aan te doen. Omdat internet daten anoniem is, wat overigens zeer wenselijk is, nemen veel mensen het niet zo nauw met de etiquette.

Het is een soort luiheid of onverschilligheid dat ervoor zorgt dat deze niet zo empathische mensen niet de moeite nemen om even iets te laten horen.

Reageer!
Hierbij wil ik dan benadrukken dat een mail snel gestuurd is en de ander dan niet tevergeefs wacht. Mensen, reageer alsjeblieft op interessemails. Een afwijzing is niet leuk maar veel beter dan niets laten horen. De ander weet dan waar hij of zij aan toe is en kan verder zoeken na een afwijzing.

Een afwijzing is niet leuk maar veel beter dan niets laten horen.

Ik denk op zich niet dat mannen in 2019 afknappen als vrouwen het initiatief nemen en ook niet dat ze een dociele vrouw willen. Dan gaan ze niet op een site voor hoger opgeleiden staan.

Daten is weten
Ik heb nog nooit gehoord dat iemand te doorgronden is op basis van een profiel. Het is niet de bedoeling dat een profiel een volledig beeld van iemand schept. Het profiel zou dan een boekwerk worden. Een profiel is een eerste kennismaking, zie het als een visitekaartje. Dat kopje koffie komt vanzelf als je een paar keer leuk met iemand mailt of belt.

Het ontmoeten is de eerste date en natuurlijk draait het om elkaar live te zien. Maar dan moet je uiteraard wel eerst contact hebben gelegd. Het is niet aan te raden om iemand te vragen om een ontmoeting tijdens het eerste berichtje. Dit schrikt af. Mensen willen een klein beetje meer weten.

Het is niet aan te raden om iemand te vragen om een ontmoeting tijdens het eerste berichtje. Dit schrikt af.

Speeddaten?
Wat trouwens voor jou heel leuk is, is speeddaten. Doe dat eens. Je krijgt dan direct een aantal leuke mensen te zien en kunt een praatje met ze maken. Als je een bepaalde persoon leuk vindt, noteer je dit en na afloop krijg je te horen wie jou ook leuk vond. Het kan dan heel goed zijn dat je een paar matches hebt, en deze mensen opnieuw kunt ontmoeten. Probeer het gewoon. Ik wens je veel succes toe.


+ Reacties

"Ik ben een man en ervaar hetzelfde als jij, betwijfel dus of het aan de sekse ligt. Niet iedereen schijnt zich te realiseren dat je je kwetsbaar opstelt als je reageert op iemand. Ik probeer dan meestal te denken: zegt genoeg over de persoon in kwestie. Laat je niet ontmoedigen."
- T

"Geen reactie op een berichtje naar aanleiding van een profiel? Wees er maar blij mee, want dat kan geen empathisch of nog erger geen fatsoenlijk iemand zijn. Zo kom je daar gelukkig meteen achter."
- Valery

"Tja, daten... Mannen én vrouwen blijven soms maar vreemde wezens (voor elkaar). Als Mars en Venus om er maar een cliché tegenaan te gooien. Inmiddels heb ik wel het e.e.a. ervaren op dit vage gebied. Zo maakte laatst de dame in kwestie als eerste contact en oprechte interesse toonde. Zo leek het en waarbij ze inderdaad aangaf mij uit mijn 'comfortzone' te halen, wat reisafstand betreft. Dus ik ging na enige overweging positief in op haar contactverzoek. Schrijft ze een dag later dat ze eerst een paar weken in het buitenland verblijft. Hmm, daar ga ik niet op wachten. Alsof je iemand op het eten uitnodigt en dan later zegt: 'Dat wordt toch wat lastig, want we zijn de keuken aan het verbouwen'. Bezint eer ge begint! Respecteer de grenzen van een ander, zoals je dat zelf ook wilt."
- Mjuzik

"Dat niet reageren vind ik ook echt onbeleefd en raar. Wat gij niet wilt...,etc. Het is zo simpel. Zet gewoon je profiel uit als je er even geen zin in hebt. En vrouwen kunnen prima initiatief nemen, het is gewoon 2019. Het lijkt wel of dat online daten wat dat betreft traditioneler is dat het echte leven. Succes allemaal."
- Ton

"Iedereen zit vol druk en daten allemaal tig tegelijk. Ook vrouwen doen dat, stellen enorme eisen! Dat komt omdat de wereld nu anders is. Vroeger was de vrouw meer afhankelijk van de man. Nu hebben ze eigen auto, geld, huis en een man op afroep, het makkelijke leven via internet. Als ik vrouw was deed ik hetzelfde. Daarom hebben ze het druk met hun lover en krijg je geen antwoord. Ja, het is misschien erg zwart-wit maar zo zit het wel in elkaar!"
- dann

"Niet reageren is enkel onfatsoenlijk en getuigt van nul respect. Hoogopgeleid zegt wat dat betreft dus totaal niets. Behalve dit hautaine gedrag heb ik de indruk dat veel vrouwen 'gevonden' willen worden en de man nog steeds als jager wordt beschouwd, lachwekkend. En/of willen ze niet betalen en moeten ze wachten op een mailtje? Voor alle duidelijkheid; ik ben niet haatdragend, desperaat of iets dergelijks maar wel een man die gelijkheid hoog heeft en verwacht dat iedereen respectvol met elkaar omgaat."
- Anoniem

"Loop al een poos mee, daarin vaak plezierige en informatieve ontmoetingen gehad en daarvan zelfs nog enkele leuke vriendinnen overgehouden met wie nog steeds contact. Als (oudere) man is het mij nog maar zelden overkomen dat een vrouw het initiatief nam. Door mij juist altijd bijzonder gewaardeerd en volgens mij het echte bewijs dat die persoon ook serieus op zoek is naar een partner en daarvoor zelf ook moeite wilt doen. Toppunt van gemakzucht en onfatsoen vind ik als je laat (na meer dan een week en dan zonder enige verontschuldiging) of vaak helemaal geen antwoord ontvangt. Die personen worden door mij dan uit mijn favorietenmap gehaald en rigoureus geblokkeerd. Immers niemand ontvangt zoveel contactverzoeken per dag dat je daarbij hulp moet zoeken om die allemaal tijdig en correct te beantwoorden en internet is tegenwoordig alom beschikbaar, ook op vakantie. Verder ben ik juist wel een voorstander van een spoedige persoonlijke kennismaking en geen uitgebreide mailwisseling vooraf. Ik heb een gezonde nieuwsgierigheid naar mij op het eerste gezicht aansprekende andere mensen en hoewel ik graag, eerlijk en goed communiceer (vaak leuke reacties) heb ik toch ook al een aantal keren meegemaakt dat een schriftelijke opmerking soms door de ontvanger anders wordt opgevat dan door de zender bedoeld, wat weleens een onplezierige reactie kan oproepen. Niets is toch zo duidelijk als lichaamstaal om aan te geven of er mogelijk oprechte wederzijdse belangstelling in de ander is - dat spreekt boekdelen en voorkomt te lang opgebouwde verwachtingen en een teleurstelling achteraf! Daarbij hanteer ik wel een gouden regel wat betreft de ontmoetingsplaats: 'De dame bepaalt en de heer betaalt', zeker de eerste keer en daarna zien we wel weer!"
- Habari

"Ik denk dat je het heel goed doet. Vooral mee doorgaan."
- LoveIt

"Ik sluit me aan bij LoveIt. Volgens mij doe en zie je het goed. Als ik te maken krijg met asociaal gedrag (wat ik overigens al vrij snel zie aan de communicatie) dan blijf ik zelf correct, wacht nog even af (ik kan me ook vergissen) en sluit dan het contact netjes af. Meestal komt dan snel de aap uit de mouw doordat je boze reacties/beschuldigingen over je heen krijgt. Tja..en dan denk ik... Grote kans dat dit ook de reden is waarom zo iemand door de partner(s) buiten gegooid is. Kan dan alleen maar lachen en als de bagger te erg wordt blokkeer ik zo iemand. En met het niet-reageren/arrogantie ga ik hetzelfde om. Een relatie met zo iemand hoef ik toch echt niet. Daarom geef ik ook nooit een telefoonnummer of iets anders totdat ik iemand ontmoet heb. Iedereen mag doen wat ie wil, maar liever niet in mijn buurt."
- Z

"Ik ervaar hetzelfde, tot mijn grote ergernis. Op minstens de helft van mijn initiatieven krijg ik totaal geen reactie. Daarnaast krijg ik ook veel afwijzingen, hoewel teleurstellend, dit is in ieder geval wel duidelijk. Ik heb na drie maanden lidmaatschap geen enkele date gehad, terwijl ik best actief ben. Ik merk dat ik de hoop inmiddels wel opgegeven heb om hier iemand te vinden die bij mij past."
- M

"Vooral je niet laten ontmoedigen! Ik kan je vertellen dat van alle dates die ik hier heb gehad er drie tot meerdere dates uitgebloeid zijn (geen relaties helaas). Van die drie had ik bij twee het initiatief genomen om als eerste contact te leggen. Dus... Ik zou vooral een bericht sturen als een profiel je aanspreekt. En wat betreft het niet reageren, ik reageer altijd maar gelukkig heb je ook een standaard afwijzingsoptie. Die gebruik ik altijd voor de wel heel erg kort door de bocht berichten waarvan ik geen zin heb om daar al te veel moeite en energie in te steken om een antwoord op te geven. Wat ook kan, is dat je een bericht ontvangt en als je reageert je als antwoord krijgt dat iemand anders je voor was met antwoorden (blijkbaar had hij niet nagedacht over het scenario dat er meerdere vrouwen kunnen reageren als je ook meerdere vrouwen schrijft) Dat vind ik nog erger dan dat iemand je afwijst of niet antwoordt op een bericht! Er zijn heus wel mannen die open staan om te daten (en te weten). Zo stond ik er in het begin ook in. Alleen na heel wat (vooral leuke!) dates weet je het onderhand wel wat je aantrekkelijk en interessant vindt en is de nieuwsgierigheid wat minder. Ik ben nu inderdaad veeleisender en selectiever geworden. Weet namelijk door ervaring wat ik NIET wil en steeds beter wat ik wel wil. Succes!"
- Olijf

"Er is nog één situatie die ik niet heb gelezen: je moet lef hebben om in te gaan op een uitnodiging die je zelf niet zou hebben gegeven. Een etmaal (of twee) wikken en wegen kan goed zijn om je mening op te maken. Laten we eerlijk zijn: het is best eng om met iemand af te spreken die je niet zomaar zelf uitgekozen hebt. Wat zijn diens bedoelingen? En dan stel je het besluit nog even uit. En voor je het weet word je hier te boek gesteld als asociaal. Had je toch beter een risico kunnen nemen. Of een kans kunnen benutten. Het is maar hoe je het bekijkt."
- Josanne

"Ik hanteer als vaste datingregel: voor mezelf: serieuze belangstellenden krijgen altijd en binnen een redelijke termijn (paar dagen tot een week) antwoord. Als het een afwijzing is, probeer ik die aardig en respectvol te formuleren. Dat wordt meestal gewaardeerd, maar het komt ook wel eens voor dat ik dan onmiddellijk geblokkeerd word. (Waarom? Ik ga die persoon toch echt niet stalken?) Zelf geen reactie krijgen vind ik heel vervelend en ook moeilijk te begrijpen. Zo wil je toch zelf ook niet behandeld worden? Hoeveel moeite is het nou om te antwoorden?"
- Sophie1970

"Ik vind het ook netter om te reageren, maar heb de ervaring dat mannen de afwijzing vaak niet accepteren. Ik hoef mezelf niet te verdedigen waarom ik geen contact wil. Dat kostte me veel energie waardoor ik niet altijd meer reageer. Dit artikel en de reacties gelezen hebbende, zal ik toch weer netjes reacties gaan sturen..."
- Anoniem

"Ik ben blij bovenstaande te lezen! Ik was al benieuwd naar hoe anderen (mannen én vrouwen) het 'niet beantwoorden van mails' ervaren. Het irriteert mij behoorlijk. Zelf ben ik ook van weinig mailen of bellen. Elkaar 'live' ontmoeten zegt zoveel meer. Lichaamstaal, hoe dingen worden gezegd... Heel belangrijk. Ik weet sneller waar ik aan toe ben."
- Rose2

"Niet reageren op jouw bericht, dat is niet leuk. Maar het hoeft niet gelijk te betekenen dat de ander onbeschoft of niet-empathisch is. Waarschijnlijk is het voor velen heel moeilijk om te reageren op een bericht van iemand met een profiel dat ze totaal niet zien zitten (bijv. m.b.t. foto's of tekst of leeftijd). Wat schrijf je dan, een dooddoener als je bent mijn type niet? Het is natuurlijk veel gemakkelijker een profiel aan te schrijven of te reageren op iemand die je wel ziet zitten. Wat m.i. een verbetering van deze site zou zijn is dat je een profiel dat je wel iets lijkt een hartje o.i.d. kan geven, en dat de ander dat ook kan zien. Als daar dan niet op gereageerd wordt kan je jezelf ook de moeite van een bericht sturen besparen. Ook zou het handig zijn als je kon zien wanneer iemand voor het laatst actief is geweest op de site. Slapende profielen die langere tijd niet zijn gebruikt hoef je dan ook niet aan te schrijven. Natuurlijk kunnen, nee moeten, vrouwen ook het initiatief nemen! Ik hoop niet dat de meerderheid van de mannen en vrouwen hier zo ouderwets is dat ze dat niet vindt!"
- Hans1956

"Het lijkt hier wel de luizenmoeder, het is allemaal zo herkenbaar! Heerlijk die oprechte vragen van H. Vooral dat derde punt: daten is weten. Het anti-voorbeeld dat gegeven wordt is ronduit schokkend, maar het is mij ondertussen ook al meerdere keren voorgekomen. Hoe kan iemand bij het bekijken van een stel foto's of een profieltekst meteen concluderen dat er geen klik is? Met wat voor insteek kijk je eigenlijk naar iemands profiel? Wij zijn allemaal goed tot zeer goed opgeleid op deze site. We kennen onze wegen op internet. En daar ligt, denk ik, ook de makke. We hebben drukke banen en bestellen dus dure producten via internet. We kijken, vergelijken en nemen de beste keuze voor de laagste prijs. En alles wat we kopen is splinternieuw. Je stelt je eisen en je verwacht kwaliteit. Op deze site is dat helemaal anders. Wat hier aangeboden wordt zijn tweedehandsjes, of derdehandsjes of nog ouder (dat heet: levenservaring, dat is een pluspunt). Vrouwen op deze site zijn op zoek naar iemand die er uit ziet als Brad Pitt of George Clooney, liefst ook in bezit van een smak geld. Maar ze vergeten dat ze er zelf ook niet uitzien als Angelina Jolie. De verbittering die sommige mensen met zich meedragen is ook herkenbaar in hun eisenpakket. Ik heb het in een vlaag van verstandsverbijstering ook wel eens geschreven in mijn eigen profiel: eigenlijk weet ik niet wat ik wil, maar ik weet wel wat ik niet wil. Herkenbaar? Ik heb het daarna weer snel weggehaald. Ik stel (bijna) geen eisen meer. Ik weet nu wel wat ik wil. Het is namelijk heel leuk om in iemand die je na enige tijd mailen in het echt ontmoet te herkennen waar je zelf ook naar op zoek bent (mogen jullie over nadenken). Maar ja, je ontmoet niemand in het echt, omdat je op basis van de foto's of een profieltekst al geconcludeerd hebt dat er geen match is. Treurig wordt ik van dat soort mensen. Die weten niet hoe het op deze site en in het echte leven gaat. Je besteedt een hoop geld om lekker inactief te blijven of zeikmailtjes te schrijven, want je ziet geen match. Schrijf eens gewoon een berichtje terug. Ook al wordt het niets, wat kan jou het schelen? Train jezelf in het beantwoorden van contactverzoekjes. Het zijn berichtjes van mensen die wel in JOU geïnteresseerd zijn. Succes!"
- Platinum

"Het is mij ooit overkomen dat ik een berichtje kreeg en dit vergeten ben te beantwoorden. Het was niet het type vrouw dat ik zocht (dat had ik al op de foto gezien), maar wilde haar wel een reactie sturen. Een paar dagen later echter een boze mail van haar met de mededeling dat ze me geblokkeerd had. Dus kon ik haar mijn vergeetachtigheid niet uitleggen en ook geen excuses aanbieden. Dat mensen het vervelend vinden geen antwoord te krijgen begrijp ik, maar waarom blokkeren? Wat heeft het voor zin om iemand te blokkeren die toch al geen interesse in je heeft? Ik wil een lans breken voor alle mensen die niet reageren. Ik geloof niet dat het onverschilligheid is. Ze worden nu bij voorbaat al gezien als mensen die onfatsoenlijk zijn en met wie je beter geen relatie kunt hebben. Ik vind het wel snel geoordeeld allemaal. Sommigen vergeten misschien te antwoorden. Anderen twijfelen misschien of hebben al een date gepland en willen dit eerst afwachten. Waar ik wel moeite mee heb is dat, wanneer je in principe al een afspraak hebt gepland, de persoon in kwestie vervolgens niets meer van zich laat horen of doodleuk met een ander gaat daten. Dat vind ik dus écht onfatsoenlijk. Ik zou me niet zo kwetsbaar opstellen. Daten is leuk, maar hou het relaxed en als iemand niet reageert? Let it be!"
- paul49

"Net als een boel mannen en vrouwen ervaar ik als man hetzelfde. Gewoon radiostilte. Je kunt beter gelijk te horen krijgen geen interesse. Maar of mensen daartoe op te voeden zijn..."
- Scbd99

"Als je een afwijzing stuurt, krijg je soms belachelijke reacties. Dat hoor ik ook van anderen. Een standaard afwijzingsbericht wordt ook niet op prijs gesteld. Dan begrijp ik personen die geen bericht meer terugsturen. Het ligt dus vooral aan de mensen die niet tegen afwijzingen kunnen en gefrustreerd hier op een site staan."
- Joya

"Online daten lijkt een vrijbrief voor hufterig gedrag. De kans dat je raak grijpt in deze intellectuele ballenbak is uiterst klein. De gedachte: 'ik ben nog liever voor de rest van mijn leven alleen, dan dat ik me nog langer laat vernederen', komt steeds vaker in me op."
- pino

"Ik reageer altijd op een bericht, wél zo fatsoenlijk vind ik. Als iemand echter geen 'nee' accepteert, houdt het op en blokkeer ik diegene. Met daten is het net als in de 'echte' wereld, je hebt respectvolle mensen en onbeschofte mensen, gewoon laten voor wat het is, gedrag zegt alles over henzelf en niets over jou! Succes allemaal!"
- Sara69

"Reactie op Josanne: natuurlijk is een etmaal of twee wikken en wegen prima, voordat je besluit hoe je gaat reageren. Maar dat is nog steeds geen excuus om dan maar helemaal niet te reageren. Wat zegt het als je lang twijfelt? Dat je niet durft, of dat je de ander toch niet zo leuk vindt? Als je echt enthousiast van iemand wordt, reageer je wel, denk ik. Waarom sta je anders überhaupt op een datingsite?"
- Sophie1970

"Helaas ervaar ik ook dat niet iedereen reageert op een berichtje van mij. Mogelijk dat dit voortkomt uit gemakzucht (wanneer iemand veel reacties krijgt) of het lastig vindt om mij af te wijzen. Het helpt mij om een soort luchtigheid te gebruiken en mijn verwachting laag te houden, dan valt het voor jezelf mee, wanneer iemand niet de moeite neemt. Ik vat het nooit persoonlijk op, want de ander kent me niet... Mijn credo: blijf reageren, want ooit kom je een passende leukerd tegen."
- Spring19

"Beste Anoniem, herkenbaar wat je schrijft. Ik heb het ook meegemaakt dat ik een man op nette wijze een afwijzing stuurde en daarop een erg boze reactie terugkreeg. Het is al niet gemakkeljik om iemand af te wijzen, maar op deze manier respectloos behandeld te worden is wel heel vervelend. Alsof ik 'niet het recht heb' om iemand niet leuk of aantrekkelijk te vinden. Uiteindelijk zegt het veel over de onzekerheid van deze persoon. Ik vind een afwijzing ontvangen ook niet leuk, maar als iemand het lef heeft om netjes te antwoorden, dan waardeer ik dat."
- M

"Tja, hoe langer je op datingapps rondloopt, hoe minder je je eraan stoort, merk ik. Het is één van de ballen die je in de lucht houdt in de weinig uren die in een dag zitten. Men moet al zo veel. Ik ga er dan maar vanuit dat een nieuw iemand ontmoeten even geen prio heeft boven de 500 andere to do's. Indien je op alle berichten, likes, swipes, etc. Zou reageren, kom je niet meer aan slaap of werken toe. Is dat zoals je zou willen dat het was? Nee. Is het begrijpelijk? Voordeel van de twijfel. Is het persoonlijk bedoeld? Vast niet. Misschien had iemand iets anders te doen. Werk. Zorg. Even offline kunnen zijn. No hard feelings."
- Greentea
Naam
Nickname
(indien je die hebt)
Mailadres
Reactie
Jouw reactie kan geplaatst worden onder het desbetreffende artikel (met nickname). De redactie behoudt zich het recht voor reacties te redigeren, in te korten of niet te plaatsen.