Inschrijven

terug

Drie tips om om te gaan met afwijzingen

Ma 15/04/2019 Redactie (Anne)
DATINGTIPS

Iemand afwijzen is een vak apart, maar afwijzingen ontvangen is vaak nog net wat lastiger. De online datingwereld kan behoorlijk hard zijn en niet iedereen gaat even goed om met de afwijzen en afgewezen worden. Vandaag geven wij drie tips om met afwijzingen om te gaan die het leed (hopelijk) een beetje kunnen verzachten.

1. Stel niet te hoge verwachtingen
Vaak zie je dat mensen met veel te hoge verwachtingen zich inschrijven op een datingsite. Zij hopen binnen no time de man/vrouw van hun dromen tegen te komen. Als dat niet binnen een week gebeurt, kan dat ervoor zorgen dat ze het daten meteen opgeven.

Natuurlijk zijn er singles die heel snel een leuke partner vinden op een datingsite. Maar dat zijn vaak uitzonderingen, voor de meeste singles geldt dat het het wel een paar maanden kan duren voordat ze van de datingmarkt af zijn. Daarom is het belangrijk dat je je verwachtingen wat omlaag stelt, zodat de afwijzingen - waar je er ongetwijfeld een paar van zult krijgen - minder hard aankomen.

Daarom is het belangrijk dat je je verwachtingen wat omlaag stelt, zodat de afwijzingen - waar je er ongetwijfeld een paar van zult krijgen - minder hard aankomen.

Als je iemand aanschrijft met de gedachte dat jullie samen oud gaan worden, komt een afwijzing hard aan. Jouw toekomstplannen vallen als het ware in het water. Maar als je iemand aanschrijft met wie je een leuk gesprek wilt voeren of met wie je rustig samen wilt kijken of het klikt, zal een afwijzing minder moeilijk te accepteren zijn.

2. Trek het je niet te persoonlijk aan
Deze tip sluit aan op de vorige tip, namelijk: trek het je niet te persoonlijk aan als iemand je afwijst. Diegene ziet wat foto's, een profieltekst en een interesseberichtje en maakt op basis van die kleine hoeveelheid informatie een beslissing: wel of niet verder in gesprek.

Als het totaalplaatje hem/haar aanspreekt, is dat mooi meegenomen. Als dat niet zo is, ook geen probleem. Jij bent in jouw zoektocht waarschijnlijk ook een hoop profielen tegengekomen die je niet helemaal aanspraken en hebt toen ook de beslissing genomen om die singles niet aan te schrijven.

Je kunt niet bij iedereen in de smaak vallen, net als dat niet iedereen bij jou in de smaak valt.

Je kunt niet bij iedereen in de smaak vallen, net als dat niet iedereen bij jou in de smaak valt. Ga niet vragen waarom diegene jou afwijst, hij/zij zal daar vast een (voor hem/haar) goede reden voor hebben. Accepteer het feit dat jullie dus kennelijk toch geen match zijn en focus je op de leden die wl positief reageren.

3. Durf een pauze te nemen
Leuk gezegd hoor, dat trek het je niet te persoonlijk aan, maar voor sommige mensen kan dat knap lastig zijn. Zeker als je nieuw bent op een datingsite en je nog niet zo veel weet van die hele datingwereld. Als je het door alle afwijzingen even niet meer ziet zitten, neem dan even wat tijd voor jezelf.

Als je het door alle afwijzingen even niet meer ziet zitten, neem dan even wat tijd voor jezelf.

Laat dat online daten even voor wat het is en 'raap jezelf weer bij elkaar'. Ga een tijdje wat anders doen, zoek een leuke hobby, spreek af met vrienden of ontmoet weer eens wat mensen in de kroeg/supermarkt/op het schoolplein/etc. Na een tijdje zul je zien dat die negatieve gevoelens omtrent online daten weer gezakt zijn en kun je er weer met frisse moed tegenaan.


+ Reacties

"Goede tekst en tips! Ik vermoed dat het eerste bericht dat je schrijft veel invloed heeft op een afwijzing en hoe de afwijzing geschreven wordt. Wanneer iemand mij een leuke bericht stuurt (hij heeft mijn profiel echt gelezen en schrijft zijn bericht daarop afgestemd) merk ik direct dat ik de moeite en tijd neem om de leuke kanten van iemand te vermelden naast de afwijzing. Want dat heeft ook iedereen! Vaak krijg ik meteen een vrolijke en lieve bericht terug met een dank. We zijn allemaal mensen en iedereen wil liefdevol en met respect behandeld worden."
- Samkhya

"Goede tips. In het verlengde daarvan: neem het stapje voor stapje. Stel je de vraag: ga ik met deze persoon een leuk uurtje samen kunnen zijn: date often, date early. Dat merk je het vanzelf wel of er meer is. En daarin kan je best verrast worden."
- Rene14

"Het valt niet altijd mee, maar beschouw het vooral niet persoonlijk! De ander kent jou niet. Mag ik toch ook een oproep doen om een contactverzoek alleen af te wijzen als je daar een goede reden voor hebt? Als iets in het profiel je niet bevalt, kan je daarnaar vragen. Uiterlijk en profiel geven maar weinig weer van de ander. Wissel eerst berichten uit voor je je besluit neemt. Zo kom je meer te weten en kan je beter beslissen of een ontmoeting zinvol kan zijn."
- Geenetalage

"Geenetalage, ik snap best dat het online daten je allemaal wat vluchtig kan doen lijken. Om daar minder last van te hebben zou ik dichterbij huis zoeken. Een vriendelijke en respectvolle afwijzing is genoeg. Alle redenen die iemand kan hebben zijn goed en niemand is verantwoording verschuldigd. De vraag is maar zeer wat je er aan zou hebben. Mensen willen ook gewoon weer door, en dat hun nee gerespecteerd wordt. Live and let live, je kunt een natuurlijk een oproep doen, maar romantiek is ragfijn en iemand staat ook vrij om heel snel te denken/voelen 'die is het niet'. Een oproep staat vrij, maar hoe ver kom je daarmee? Misschien een idee om ook te kijken hoe je er zelf mee om kan gaan. Dan geef je niet alle touwtjes weg en kun jij ook verder. Toch veel prettiger als je dat zelf kan?"
- Simon75

"Een afwijzing krijgen is niet leuk, maar het valt me op dat een groot aantal heren persoonlijk geraakt is na een afwijzing. Dat is jammer. Ik stuur bijvoorbeeld iedereen netjes een reactie terug en krijg dan te horen: 'don't judge a book by it's cover' of 'had je me geen persoonlijk bericht kunnen terugsturen om me af te wijzen?'. Zoals het artikel zegt: we maken allemaal op basis van een paar foto's/ korte tekst een inschatting van de ander... Een afwijzing is niet fijn maar we mogen er wel mee leren omgaan zonder persoonlijk geraakt te zijn... Ik krijg veel reacties en kan niet met iedereen een conversatie aangaan. Sommige mannen zijn twintig jaar ouder en vinden een afwijzing dan vreemd. Ik blijf me verbazen over reacties van anderen soms..."
- Allegonda

"Zou de optie van een knipoog-functie niet handig zijn? Dan kun je eerst voorzichtig aftasten of er wederzijdse interesse is, voordat je besluit een berichtje te sturen. De kans op een afwijzing is dan minder lijkt me. Het is ook luchtiger en een soort van flirten. Idee?"
- SunnyLife
+
ok
uitsluiten?
Die kan jou dan niet meer zien of benaderen.
annuleren
annuleren
Controleer je gegevens
Naam
:
Woonplaats
:
Rekeningnr.
:
Je geeft Focus Internet BV opdracht tot automatische incasso van 19,95 per maand. Controleer de bestelling voor je verder gaat. Na betaling gaat het lidmaatschap direct in. Klik hier voor de algemene voorwaarden.
annuleren