ouder 
Column
Eenzaamheid
 nieuwer
MA
03/12/2018
door:
DatingCoach Irma
Column
Tijdens kerst lekker thuis op de bank met een kop thee en kerstkransjes klinkt eigenlijk ook niet verkeerd...
Eenzame kerst
Iedere maand staat een thema omtrent dating en relaties centraal in het redactionele gedeelte van e-Matching. Deze maand is dat 'eenzaamheid', een onderwerp dat ieder jaar wel weer terug komt en het is iets waar veel singles vooral tijdens de feestdagen extra last van hebben. DatingCoach Irma schreef er een mooie column over. Heb je zelf een vraag over dating of relaties voor Irma, stuur hem dan in door een reactie te plaatsen onderaan deze tekst!

Plannen afzeggen
De meeste mensen hebben ooit wel een eenzame kerst beleefd. Die van mij vond plaats toen ik een twintiger was en studeerde. Ik had vlak voor de kerst een einde aan mijn verkering gemaakt en daarom beide kerstdagen vriendinnen uitgenodigd. Mijn moeder belde echter in paniek op.

Wat bleek: mijn oudste zus en haar vriend hadden afgezegd en er zouden geen kinderen thuis zijn met kerst. Ze smeekte me om die vriendinnen af te zeggen en kerst bij mijn ouders te vieren. Ik vond het sneu en belde mijn vriendinnen af. Gelukkig hadden deze aardige vrouwen veel begrip en vonden ze dat ik naar mijn moeder moest gaan.

Alleen
Mijn moeder belde 24 december 's avonds weer met de boodschap dat ik niet hoefde te komen omdat mijn oudste zus zich bedacht had. Als ik ook nog zou komen zou het te druk voor haar zijn. Ietwat overdreven omdat ze nog maar vijftig was.

Het viel niet tegen omdat ik heel graag lees en bovendien zijn twee dagen snel voorbij.

Ik vond het geen stijl om die vriendinnen opnieuw te vragen en besloot daarom kerst alleen te zijn. Het viel niet tegen omdat ik heel graag lees en bovendien zijn twee dagen snel voorbij.

Moeilijke tijd
Heel veel singles hebben een moeilijke tijd rond de feestdagen en dit heeft te maken met het feit dat er zo'n enorme poeha wordt gemaakt van de kerst. Aan de echte kerstboodschap wordt veelal voorbij gegaan.

Heel veel singles hebben een moeilijke tijd rond de feestdagen en dit heeft te maken met het feit dat er zo'n enorme poeha wordt gemaakt van de kerst.

Ik hoor vaak dat ze zich schamen wanneer er op hun werk in januari wordt geïnformeerd hoe en waar ze kerst gevierd hebben. Peter, een vriend van mij, gaat zelfs elk jaar het land uit om de obligatoire kerstdiners te ontvluchten.

Ook hebben mensen vaak het idee dat anderen het leuker hebben en een fijnere kerst. Terwijl er overal wel iets is. Mensen die niet single zijn hebben zo hun eigen problemen. Kerst vieren bij een kattige schoonmoeder die continu steken onder water geeft is ook geen pretje.

Wanneer mensen wat opener hierover zouden zijn, zou dat heel wat druk van de ketel halen. Bovendien heb je ook nog eens mensen die moeten werken met de kerst of met Oud en Nieuw.

Wanneer mensen wat opener hierover zouden zijn, zou dat heel wat druk van de ketel halen.

Perfect beeld
De realiteit is vaak heel anders dan het volmaakte commerciële plaatje dat we voorgespiegeld krijgen van het perfecte gezinnetje in een gloednieuwe outfit bij een kerstboom waaronder veel cadeautjes liggen. Buiten ligt er uiteraard een mooie witte laag sneeuw en er loopt een hert door de tuin. Het grappige is juist dat wanneer je dat perfecte beeld loslaat en kerst op je eigen manier viert, het wel heel leuk kan worden.

Het grappige is juist dat wanneer je dat perfecte beeld loslaat en kerst op je eigen manier viert, het wel heel leuk kan worden.

Het jaar na mijn eenzame kerst vertrok ik met mijn nieuwe vriend naar Vlieland. Het was een sprookjesachtige mooie kerst zonder verplichtingen en met een hele boel strandwandelingen. Wel hoorde ik achteraf dat mijn moeder in paniek was omdat ik spoorloos was. Ik had haar namelijk niet ingelicht waar ik zou zijn met kerst.


+ Reacties

"Het is de druk vanuit de samenleving die bepaalt dat niemand met kerst alleen mag zijn, en dat je zielig bent als je toch alleen bent. Ik kan me goed alleen vermaken en dit zou me met kerst (hoewel het nog nooit is voorgekomen) ook wel lukken, hoewel het niet mijn voorkeur zou hebben. Je bent zo zielig als je jezelf inbeeldt: pak jezelf bijeen en maak er wat van! Overigens hoop ik voor Irma dat ze nu beter bestand is tegen het ongezonde claimgedrag van haar moeder."
- Sophie1970

"Ik hou van een rustige kerst. Al die poeha. Uitnodigingen om aan te schuiven bij vrienden of familie sla ik vaak af. Niks zo heerlijk dan mijn eigen kerstsfeer te bouwen. De volwassen kinderen hebben het lastiger. Met al die gescheiden ouders, nieuwe partners, eigen partners met ook weer gescheiden ouders, dan nog opa's en oma's, leveren ze een flinke inspanning om maar bij iedereen aan te schuiven. Kerst zit in je hart en de weken van gezelligheid bieden mogelijkheden genoeg om elkaar op te zoeken. Dat hoeft voor mij niet echt op die dagen zelf."
- Carrie

"Ik ga me niet stoerder voordoen dan ik ben. Ik heb er wel last van. Met hart en ziel verlang ik weer naar een kerst samen, onder de kerstboom of op de lange latten."
- Sofietje24

"Kerst zou voor mij tijdens hartje zomer ook geen issue zijn. Dan zou ik me zeker niets aantrekken van de maatschappelijke druk. Kerst valt echter in de winter. In de tijd van het jaar dat iedereen naar binnen trekt in plaats van naar buiten. Minder sociale contact momenten dus. Niet meer spontaan op het terras. Ik heb moeite met deze hele periode inclusief de maand januari (wellicht nog veel erger dan december). Meer gevoelens van eenzaamheid en meer behoefte aan warmte... Dus sluit me aan bij Sofietje24: met hart en ziel verlang ik naar een kerst samen."
- Rosalie77

"Feestdagen alleen is zeker niet fijn, confronterend en ook vloeien er bij mij dan wel wat tranen. De afgelopen twee jaar op oudejaarsavond alleen geweest, dat was iets wat ik hoopte nooit mee te zullen maken. Terwijl ik gek ben op de feestdagen, de lichtjes, lange etentjes, cadeautjes, gezelligheid."
- Jael

"Zeker geen makkelijke tijd. Vooral als je erg bewust bent van het feit dat je (weer) alleen bent. Ik heb in het verleden ervaren dat je ook in een relatie alleen kunt zijn tijdens de feestdagen. Als de kinderen van je partner besluiten dat jij niet mee mag doen. Of om welke reden dan ook. Ik wens iedereen toch fijne feestdagen toe. Verwen jezelf, koop wat leuks voor jezelf, ga lekker eten, koffie drinken... Geef niet te veel toe aan dat vervelende gevoel en relativeer. Voor mij werkt dat."
- Evan

"Lief en goed voor elkaar zal je dagelijks moeten zijn en niet alleen op de 24, 25 en 26 december. Elke dag van het jaar is een kerstdag!"
- Schorpioen72

"Kerst en meer van dat soort dagen worden je via de commercie door de strot geduwd. Negeer de reclames (dat doe je anders ook) en maak het jezelf gezellig (doe je anders ook). Van de wérkelijke kerstgedachte is toch niets meer over, als die al ooit bestaan heeft... Als je dan tóch iets wilt doen op die datum, maak dan een ander die nóg meer moeite heeft dan jij ergens blij mee. Daar knap je zelf ook van op en dan hoef je alleen nog maar oud en nieuw door te worstelen."
- Boavida

"Ik wilde eens een ander geluid laten horen, waarom zouden tranen niet mogen, waarom zou dat gevoel direct gerelativeerd moeten worden? Zoals in real life heb ik ook hier het gevoel dat verdriet, boosheid, onredelijkheid, frustratie, gewoon even je alleen voelen niet mag. En daar direct reacties op volgen om dat gevoel vooral niet te mogen voelen. Zijn we allemaal perfect hier, is iedereen 24/7 aan het genieten en nergens een kreukel, barst, buil of afbungelend oor en met een versleten vacht naast genieten, blij zijn, alles prima voor elkaar, altijd het glas half vol? Mijn glas is ook wel eens half leeg, soms wordt hij direct bijgevuld en soms gaat het langzamer. Cheers!"
- Jael

"Weet het niet hoor, maar je kan toch vrienden uitnodigen? Volgens mij hoef je nooit alleen te zijn, zelfs je eenzame buurman/vrouw kun je uitnodigen. Gaat om gezelligheid en samenzijn. Kortom organiseer zelf wat, afwachten werkt niet. Fijne kerst, iedereen."
- Met

"Met kerst ben ik niet alleen. Eerste Kerstdag een jarig kleinkind en Tweede Kerstdag zelf jarig. Dus altijd wel kinderen op bezoek. Oud en Nieuw al jaren alleen. Vind ik niet leuk. Geen champagne. Krijg die fles niet in mijn eentje op. Maar het heeft ook wel iets. Na alle telefoontjes van de kinderen en de buren gelukkig nieuwjaar te hebben gewenst, kun je 'op tijd' naar bed."
- Hera

"Ik zal weer heel blij zijn als het 2 januari is en die sentimentele maand voorbij is. Ik kan geen 'Jingle bells' meer horen. Wees eens net zo aardig voor elkaar het hele jaar door als in die laatste drie weken van het jaar."
- RobvanUtrech

"Het zijn niet alleen de feestdagen dat je een gevoel van alleen zijn kan bekruipen. Daarom staan wij toch hier op deze site om te zoeken naar de liefde de warmte en de verbondenheid, dus ook met de kerst en hopelijk voor veel langer. Ben je wel alleen, maak een lange wandeling dat maakt je hoofd leeg en verwen je zelf bij thuiskomst met de dingen waar jij van kunt genieten. Of zet je in als vrijwilliger voor je medemens die ook alleen is, je zult ervaren dat je dan de ware kerstgedachten uitdraagt. Ik wens een ieder mooie dagen en voor 2019 een liefdevolle relatie."
- Iris4

"Ik heb een oproep gedaan om Oud en Nieuw met iemand te vieren als begin van een mooie nieuwe relatie. Veel reactie is er nog niet op gekomen. Als er dan iemand reageert is het wel van: 'Oké, maar ik moet wel blijven slapen?'. Als ik met iemand afspreek om kennis te maken dan neem ik gewoon een hotelletje in de buurt als ik daarna moeilijk naar huis kan komen. Voor mij is dat heel normaal, want ik woon aan het 'einde' van Nederland. Is dit nu de nieuwe norm? Het geeft niet als je ver weg woont als ik maar kan blijven slapen? Dan toch maar liever alleen Oud en Nieuw vieren!"
- Marylou

"Sinds ik me ergens eind november begin te verheugen op het feit dat het binnenkort 1 januari is, en dat al die fijne feestdagen dan weer voorbij zijn, gaat het een stuk beter, die decembermaand!"
- annaanna

"Als ik terugkijk naar mijn kindertijd en de keren dat ik wel in een relatie zat naar kerst dan waren die ook nooit zoals in de media is voorgespiegeld. De kerstboom optuigen was altijd wel heel leuk en naar oma met Oud en Nieuw. Wat vooral speelt is dat de verwachtingen van tevoren hoog oplopen en meestal niet uitkomen. Ik hoorde vandaag dat er juist met kerst en Oud en Nieuw veel ruzies in gezinnen en tussen stellen ontstaan. Domweg omdat niemand die hoogopgelopen verwachtingen kan waarmaken en naar welke familie ga je wanneer. Ik heb nog nooit een kerst gehad met pakjes onder de kerstboom, allemaal zingen rondom de kerstboom, knapperend haardvuurtje en punch. Meestal ben je na twee uurtjes ook wel uitgekletst en gaat iedereen zijn eigen gangetje weer. Toch vind ik het ook niet leuk om voor de zoveelste keer alleen te zijn met de feestdagen en zie ik er wel tegenop. Eigenlijk tegen beter weten in, de laatste keren dat ik wel in een relatie zat met de feestdagen hadden we een gigantische ruzie."
- Yet1969

"Helemaal eens met Schorpioen72!"
- Zeus
Naam
Nickname
(indien je die hebt)
Mailadres
Reactie
Jouw reactie kan geplaatst worden onder het desbetreffende artikel (met nickname). De redactie behoudt zich het recht voor reacties te redigeren, in te korten of niet te plaatsen.