Inschrijven

terug

Eerlijk duurt het langst

Ma 07/10/2019 DatingCoach Irma
COLUMN

Iedere maand staat een thema omtrent dating en relaties centraal in het redactionele gedeelte van e-Matching. Deze maand is dat 'eerlijkheid'. DatingCoach Irma schreef er een mooie column over. Heb je zelf een vraag over dating of relaties voor Irma, stuur hem dan in door een reactie te plaatsen onderaan deze tekst!

Zijn vader?
Monique stond bij de ingang van het restaurant en keek rond of ze haar date al zag zitten. 'Wat raar, wie neemt zijn vader mee op date?', dacht ze geschrokken toen ze het evenbeeld van de foto van Jan, haar date, in een hoekje zag zitten.

Toen ze Staphorst binnenreed realiseerde ze zich al dat ze in een andere wereld kwam. Het was wel interessant om te zien hoe de vrouwen in klederdracht bij de boerderijen in de tuinen aan het werk waren. Ook de helgroene luiken van de huizen vond ze erg mooi. Ze had er echter niet bij nagedacht wat de impact was dat haar date uit Staphorst kwam.

'Wat raar, wie neemt zijn vader mee op date?', dacht ze geschrokken toen ze het evenbeeld van de foto van Jan, haar date, in een hoekje zag zitten.

Met schrik dacht ze aan honderd familiediners met negen kinderen voordat ze met haar date kon vrijen, of was hier een verloving voor nodig? Of misschien pas na een trouwerij. Het idee om te trouwen met iemand terwijl ze niet eens wist of hij een beetje goed in bed was stond haar tegen. Ze had echter een uur gereden en weigerde om met een lege maag weer een uur terug te rijden. Dus stapte ze resoluut op de man af.

Geschrokken
Hij stond op met een brede glimlach en stelde zich voor als 'Jan of Jean, wat je maar prefereert'. 'Jij bent mijn date?', stamelde ze. 'Natuurlijk, wie anders?', zei hij lachend. Ongemakkelijk ging ze tegenover hem zitten. Moest ze direct in de aanval of gewoon maar gaan eten en geen tweede afspraak maken?

Hij nam de beslissing echter voor haar. 'Ik zie dat je schrikt omdat ik er wat ouder uitzie dan op de foto op de site, maar dat heeft z'n redenen. Ik kom namelijk uit een bijzondere familie. We worden allemaal heel oud. Mijn grootvader is 108 geworden. Daarom trouwen de meeste mannen laat om zo te voorkomen dat ze dertig jaar weduwnaar zijn. Vrouwen zitten natuurlijk ook met hun vruchtbaarheid', merkte hij tussendoor nog op.

'Ik zie dat je schrikt omdat ik er wat ouder uitzie dan op de foto op de site, maar dat heeft z'n redenen.'

Monique stond paf, opende haar mond om hem terecht te wijzen, maar hij liet haar niet aan het woord. 'Dit komt omdat we onderling wat te vaak gehuwd zijn. Inteelt dus. Soms geeft dat gehandicapte kinderen, soms hoogbegaafde kinderen en bij ons blijkbaar erg sterke genen' zei hij zelfvoldaan.

Discussie
Monique zuchtte en realiseerde zich dat het geen zin had om in discussie te gaan met deze betweter. Zwijgend pakte ze de menukaart en ging ze alvast een gerecht uitzoeken. Hoe eerder dit voorbij was hoe beter. Hij had het reuze naar zijn zin en bestelde een fles dure wijn. 'Voordeel van een iets oudere man is dat hij vaker geld heeft dan een jonge man.'

Eindelijk zei Monique iets: 'Wat ik heel belangrijk vind in een relatie is eerlijkheid. Veel belangrijker dan geld. Ook nog belangrijker dan leeftijd. Eerlijkheid en trouw heb ik hoog in het vaandel staan.'

'Wat ik heel belangrijk vind in een relatie is eerlijkheid. Veel belangrijker dan geld. Ook nog belangrijker dan leeftijd. Eerlijkheid en trouw heb ik hoog in het vaandel staan.'

Hij bleef vrolijk en begon te lachen. Ze had het gevoel dat ze uitgelachen werd. 'In Staphorst is iedereen trouw, want we zijn anders bang om in de hel te komen. Je zit dus goed met mij. Een klein leugentje om bestwil vergeef je me hopelijk?' Ze wenkte de ober en zei: 'Nee, want ik val op jonger.'


+ Reacties

"Mijn ervaring op e-Matching is dat de mannen eerlijk zijn, de foto's recent en de teksten kloppend. Ik vind deze column stigmatiserend en over iets uitzonderlijks gaan. Hier had in algemene zin iets veel opbouwenders kunnen staan. Voor het perspectief; ik kom niet uit Staphorst, loop niet in klederdracht en ik ben geen moraalridder."
- Jejm

"In het algemeen komt het me vreemd voor om niet de waarheid te vertellen, maar mijn mond valt open als dat gebeurt in een profiel of foto's of berichten. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat de foto's van 5-10-20 jaar terug dateerden. Dan kan je toch geen langdurige relatie voor ogen hebben? Ok, tenzij je het verder ook niet zo nauw neemt met de waarheid. Dit zijn de dates dat ik meteen na de koffie afscheid neem. Alleen... Bij het volgende contact meteen vragen hoe oud de foto's zijn, is ook onbehouwen!"
- Pieter1950

"Oude foto's of leeftijd verlagen komt volgens mij wel vaker voor. Ik heb een date eens gevraagd waarom hij gelogen had over zijn leeftijd. Hij bleek jongere vrouwen te daten, omdat hij zich te jong voelde voor iemand van zijn eigen leeftijd. Hij had moeite met ouder worden en dacht dit zo op te lossen. Ik zie dat ook in profielen, waar de man dan aangeeft dat hij op zoek is naar een vrouw van 10 tot 15 jaar jonger. Jammer, want er zijn genoeg 'oudere' vrouwen die volop en jeugdig in het leven staan. Ik ben getrouwd geweest met iemand die bijna 11 jaar ouder was en inmiddels al vele jaren geleden overleden. Ik moet echter er op mijn leeftijd (60) niet aan denken om een relatie aan te gaan met een man meer dan 5 jaar ouder en zeker niet met een man die liegt over zijn leeftijd of die camoufleert met oude foto's. Eerlijkheid vind ik een zeer belangrijke eigenschap."
- Smile

"Een verjonging van minimaal 5 jaar in het profiel heb ik al drie keer meegemaakt. Als je vraagt naar de reden, meestal tijdens de eerste date, krijg je als antwoord dat ze jong van geest zijn en beter passen bij iemand die jonger is. Ik vind het een anti-climax en het voelt alsof je onder valse voorwendselen tot een date bent gekomen. Ik spreek ook niet een tweede keer af. Als je nu al over je leeftijd liegt, hoe gaat het dan in de toekomst?"
- Femm

"Iemand die liegt over leeftijd, opleidingsniveau of wat dan ook, verloochent zichzelf en accepteert zichzelf niet zoals hij/zij is. Hoe kan je daar in hemelsnaam een stabiele en gelijkwaardige relatie mee opbouwen?"
- aphrodite68

"Het komt inderdaad vaak voor dat mannen een veel jonger vrouw zoeken. Waarom ze dat doen kunnen ze beter zelf uitleggen. Ze zien er meestal niet jonger uit en gaan eerder dood!"
- MaryRose

"Ik heb hier helaas slechte ervaringen mee gehad. Van de dates die ik gehad heb bleef na de eerste contactmomenten en/of ontmoetingen niet veel over van het profiel. De foto's en leeftijd klopten meestal wel. Maar bijna elke keer bleek er sprake te zijn van flinke lichamelijke klachten. Ook een keer iemand met een psychiatrisch verleden. Nu begrijp ik dat je niet meteen alles in je profiel wilt zetten. Maar als het verschil tussen het profiel en de werkelijkheid erg groot is dan wordt het wel erg lastig. Je voelt je dan in de maling genomen. Ik heb tweemaal zo'n date een kans gegeven maar dat was gewoon niet te doen. Misschien heb ik gewoon pech gehad maar je gaat wel anders kijken naar de profielen."
- Anoniem

"Niet je ware leeftijd vermelden, is niet de waarheid schrijven en een leugen opstellen. Gebeurt ook bij lichaamsgewicht. 'Dumb move'. Als je niet eerlijk bent over wie je bent, dan kan iemand ook niet vallen voor wie je bent. Laat los en groei op."
- EasyG

"Met aphrodite68 en EasyG ben ik het helemaal eens. Accepteer wie en hoe je bent, wat betreft leeftijd, uiterlijk, opleidingsniveau etcetera. Liegen is niet alleen dom omdat je toch door de mand valt bij een live-ontmoeting. Het getuigt ook van weinig respect voor (de wensen van) de ander. Als je iemand in een andere leeftijdscategorie zoekt, vermeld dat dan in je profiel. Of benader zelf mensen die voldoen aan jouw 'eisen'. Iemand die afhaakt op grond van leeftijd etcetera past toch niet bij je! Zonde van jouw en haar/zijn tijd om daar moeite voor te doen."
- Martina

"Geen slechter begin dan met een leugen. Eerlijkheid en moed heeft bij mij i.i.g. het mooiste in het leven gebracht, het is heel fijn om helemaal open, jezelf te zijn en volledig gezien te worden. Een hart tot hart lijntje. Daar ga ik voor. Laat je niet het veld uit slaan door een mindere ervaring, even bij komen, kop op en gewoon weer verder. Zonde om er al te lang bij stil te staan. Er zijn niet alleen maar beren op de weg, zeker ook flamingo's."
- PrinsSimon

"Ik ben het helemaal met Martina eens. Je beledigt de integriteit van een ander als je je beter voordoet dan je bent. En al helemaal als je de informatie uit een profiel misbruikt om je voor te doen als de ideale partner. Ik blijf zonder problemen overtuigd van de oprechtheid van de meeste leden op deze site, maar ook ik heb ervaringen met ijdele mannen die vinden dat ze meer verdienen dan ze zelf te bieden hebben."
- Hirondelle

"Ik ben het helemaal eens met EasyG. Geen slechter begin dan te beginnen met een leugen. Ik heb verschillende keren mannen gezien (omdat ik ze herkende) op de site die logen over hun leeftijd en zelfs de maand waarin ze jarig zijn (in het echt). Ze zullen, als ik ze daar over aan zou spreken, direct met de smoes komen dat ze daardoor niet te herkennen zijn... (de helden staan er natuurlijk ook nog eens zonder foto op) Wel toevallig dat ze dan altijd 2 jaar jonger zich voor moeten doen. Dubbelop dus, en ze gaan zonder foto op de site (alsof dat al niet voldoende is dat niemand je zal herkennen) en ze trekken 2 jaar van hun leeftijd af... Wat een kinderachtige smoezen en leugenachtig gedrag. Triest om zo gelijk al met een leugen een nieuwe start te gaan maken. Vaak zie je bij deze mannen een patroon van allerlei opeenstapelende leugentjes als het even moeilijk wordt. Symptomatisch! Jammer, zo wordt het nooit wat... Vroeg of laat vallen dit soort mannen door de mand met hun leugentjes. Ik denk namelijk dat er een verband is tussen het liegen om je leeftijd en hoe je staat in het leven met je oneerlijkheid. Wat een triestigheid dat je direct al begint met een leugen."
- Anoniem

"Afgaande op de reacties lijkt het wel of dit euvel alleen bij mannen voorkomt. Echter, ik heb het ook al meermaals meegemaakt dat ik de vrouw in kwestie straal voorbij liep... Foto was vele jaren jongere make-over. En hoeveel vrouwen in hun profiel aanvoeren dat ze zich veel, veel jonger voelen. Ik mail dan terug dat ik of een ander dat moet vaststellen of niet. Het internet blijft een vreemde manier om je eindvrouw te vinden. Maar nooit geschoten..."
- Activeman

"Ik ben absoluut vr eerlijkheid. Maar het is een Catch-22: op een eerlijk profiel krijg je geen reacties, want iedereen heeft een ellenlange waslijst van eisen waar die meer dan perfecte partner aan moet voldoen. Misschien ook eens zelf heel goed in de spiegel kijken voordat we roepen dat eerlijkheid zo belangrijk is? (Waarschuwing: een blik in de spiegel kan schokkende, realistische beelden bevatten.)"
- taalnerd

"Als je zegt dat je jonger bent dan je leeftijd, dan ben toch niet met je tijd meegegaan?"
- Perla

"Ik vraag mij af, als je begint met onwaarheden, hoeveel respect toon je dan voor de ander die reageert op jouw profiel? Zo zou jezelf toch ook niet behandeld willen worden? Dit geldt voor iedereen zowel de 'heren' als de 'dames'."
- Aphrodite
+
ok
uitsluiten?
Die kan jou dan niet meer zien of benaderen.
annuleren
annuleren
Controleer je gegevens
Naam
:
Woonplaats
:
Rekeningnr.
:
Je geeft Focus Internet BV opdracht tot automatische incasso van 19,95 per maand. Controleer de bestelling voor je verder gaat. Na betaling gaat het lidmaatschap direct in. Klik hier voor de algemene voorwaarden.
annuleren