ouder 
Column
Hoop
 nieuwer
DO
06/06/2019
door:
DatingCoach Irma
Column
Romantische films doen het lijken alsof je binnen no-time jouw droompartner tegen het lijf kunt lopen. De realiteit is (vaak) net wat anders...
Hoopvol daten
Iedere maand staat een thema omtrent dating en relaties centraal in het redactionele gedeelte van e-Matching. Deze maand is dat 'hoopvol daten'. DatingCoach Irma schreef er een mooie column over. Heb je zelf een vraag over dating of relaties voor Irma, stuur hem dan in door een reactie te plaatsen onderaan deze tekst!

Net als in de film
Doordat we overspoeld worden door romantische films, boeken en zelfs reclame, lijkt het soms alsof de liefde heel makkelijk spontaan ontstaat. En het mooie is dat het ook zo blijft. Blijkbaar hoeft er niets gedaan te worden voor een levenslange gelukkige verbintenis met die ander, die de ware is.

Met deze insteek gaan sommige mensen daten. Ze maken en mooi profiel, sluiten de computer af en verwachten binnen twee weken op een roze wolk te leven. 'Wie weet kijkt de ware vanavond wel op internet en weet hij of zij na een paar blikken op mijn profiel en foto dat ik degene ben naar wie gezocht wordt.'

'Wie weet kijkt de ware vanavond wel op internet en weet hij of zij na een paar blikken op mijn profiel en foto dat ik degene ben naar wie gezocht wordt.'

Teleurstellend
De volgende ochtend volgt soms al de ontgoocheling, wanneer er bijvoorbeeld geen enkel interesseberichtje gestuurd is of juist een paar berichten die niet bevallen.

Of misschien zijn er wel drie berichten binnen gekomen, maar was een persoon te oud, de ander te onaantrekkelijk en nummer drie te sturend. Met de eerste twee personen is er sowieso geen chemie en over de derde een tikkeltje irritatie wanneer deze persoon beslist hoe de eventuele gezamenlijke vrije tijd ingevuld moet worden.

De supersportieve nummer drie heeft namelijk maar een enkele hobby en dat is sport. Van de partner wordt hetzelfde verwacht. Het zinnetje 'samen heerlijk fietsen, rennen of bergbeklimmen maakt me erg gelukkig en als het weer erg tegenzit in ons kikkerlandje en er valt een hagelbuitje, dan nog zijn we gezegend met een fijne sportschool' zegt genoeg.

Alles kan nog
Na een doos bonbons en een zak chips, realiseert de beginnende dater zich misschien dat het nog maar 24 uur is, dat hij of zij aan het daten is, en dat er gelukkig nog van alles kan gebeuren.

En er gebeurt inderdaad van alles. Na twee weken zit de dater in een soortgelijke dip en verorbert een pak chocoladedromen. Dat zijn lekkere chocoladekoekjes. Een vriendin belt op dat moment en geeft haar ongezouten mening.

'Als je door een trein of een bus loopt, val je dan ook op elke leeftijdsgenoot van het geslacht waar je voor gaat? Of zit er meestal niets bij? Meestal zal er niets bij zitten. Maar als je een jaar of twee jaar door die trein loopt, dan is de kans groot dat er een hele leuke man of vrouw tussen zit.'

Als je door een trein of een bus loopt, val je dan ook op elke leeftijdsgenoot van het geslacht waar je voor gaat? Of zit er meestal niets bij?

Geduld
Beschouw het daten als door zo'n trein lopen. Je houdt geduldig en moedig vol, totdat je die hele leuke persoon treft met wie het klikt. Neem dus de tijd. Mensen nemen ook de tijd om een huis of een auto uit te zoeken en verwachten meestal niet dat dit binnen een paar uur lukt. Daten is net zoiets.

Ga er maar vanuit dat het op den duur lukt, maar wees in de tussentijd niet gefrustreerd. Leef je leven, doe je werk met plezier en besteed aandacht aan familie en vrienden. Blijf vooral ook rondkijken in het echte leven. Misschien is de broer of zus van de buurvrouw wel de ware.

Houd moed en hoop en blijf gestaag doorgaan, tenzij het frustratieniveau zo stijgt dat het beter is om niet meer op een datingsite te staan. Deze kans is gelukkig niet zo groot, want op elk potje past een dekseltje.


+ Reacties

"Het is alweer ruim 6 jaar geleden dat ik op de 'datingtrein' ben gestapt. In die periode precies 60 dates gehad. Mooi gemiddelde dus. In het begin dacht ik de vrouw van mijn dromen snel te zullen vinden (toch zeker binnen een paar weken, zo niet een paar maanden). Die dates waren best gezellig, maar helaas vaak geen match.Te verschillend, levens die niet bij elkaar pasten of te weinig aantrekkingskracht. Toch heb ik verschillende malen meegemaakt dat die wederzijdse aantrekkingskracht er wel degelijk was. Een tweede afspraak was dan ook snel gemaakt, maar iedere keer belde de dame af, omdat ze toch het 'gevoel' niet had. Voor mij zijn dit teleurstellende ervaringen geweest en ik vroeg mij af wat ik verkeerd deed, vooral omdat ik de dag daarvoor nog te horen had gekregen dat ik zo'n leuke, aantrekkelijke man was en dat ze het zo leuk had gehad. Je piekert je suf over het waarom. Zijn ze ineens van gedachten veranderd over mij of komt een relatie voor hen misschien te dichtbij? Op een gegeven moment ben ik voor de spiegel gaan staan en zei tegen mezelf: 'Het ligt niet aan jou. Jij doet ertoe en als die vrouwen jou niet willen dan is het maar zo. Jij hebt geen vrouw nodig om gelukkig te zijn. Stop met piekeren en geniet van het leven.' En dat werkt! Ik sta er nu veel relaxter in, date niet meer zoveel en laat het meer op me afkomen. Een date kan volgens mij ook uitmonden in een leuke vriendschap als welkome aanvulling op je leven. Uiteindelijk zou dit ook een mooie relatie kunnen opleveren. Dat is altijd nog beter dan geforceerd op zoek te zijn, want dan wordt het toch niks."
- paul49

"De aflevering 'hoe vind ik de ideale partner' uit de serie Eureka gemaakt door Ionica Smeets en Sofie van den Enk van 24 oktober 2013 is geestig, wetenschappelijk onderbouwd, relativerend en ook wat troostend. Nog steeds makkelijk te bekijken. Bijna verplichte kost voor iedereen die op zoek is naar partner."
- Opnieuw

"Mijn ideale partner is me helaas veel te vroeg ontvallen. Daarna heb ik nogal wat jaren nodig gehad om 'af te kicken'. De mannen-vrienden die ik nu nog om me heen heb zijn van hetzelfde kaliber. Maar helaas kom ik steeds meer tot de conclusie dat dit type mannen nu eenmaal niet op een datingsite te vinden zijn. Erg jammer. Er zal dan ook zeker een dag komen dat ik me erbij neerleg dat ik alleen oud ga worden. Mijn geluk is echter dat ik intense, waarachtige liefde gekend heb. Daar kun je in feite de rest van je leven op teren."
- Zolief

"Ik kan me wel in het verhaal van paul49 vinden. Ik ervaar ongeveer hetzelfde (nu anderhalf jaar ervaring). We daten ongeveer hetzelfde tempo, zo'n 10 dates per jaar. Soms na een date is het na een wederzijds berichtje meteen afgelopen maar er zijn vrouwen bij die ook erg enthousiast lijken. Een tweede date wordt dan al graag geaccepteerd door beiden. Na die tweede date wordt dan toch vaak gezegd dat ze geen gevoelens voor me heeft maar vaker nog wordt dat voor de (reeds geplande!) date al gezegd. En altijd min of meer hetzelfde: 'Ik moet eerlijk zeggen dat ik toch geen romantische gevoelens voor je heb en ik begrijp het als je nu niet meer op onze geplande date wilt'. Ik noem het wel de 'vriendinfactor'. Ik heb het idee dat ze het later misschien met een vriendin uitgebreid over onze date heeft gehad en samen tot de conclusie zijn gekomen dat ik het toch niet ben. Anderzijds is er de 'twijfel-door-tijd' factor. Als er te lang tussen twee dates zit ontstaat er denk ik toch twijfel of ik wel ben wie ze zoekt. Tja, immers bij de ware ben je toch meteen zeker! Nou dan zal ik het wel niet zijn... Hoe een vrouw ook tot die conclusie komt dat het feestje voorbij is, het moet volgens mij altijd van twee kanten komen. Als een vrouw één keer nee heeft beslist dan is het nee voor haar maar ook voor mij."
- Matthijs

"Na enkele maanden van daten ben ik overgestapt van de sneltrein naar de stoptrein. Dit bevalt prima. Mijn leven is gelukkig met fijne familie en vrienden. Ik maak leuke uitstapjes, maar ook in het echte leven kijk ik rond of er een leuke man geïnteresseerd om kijkt. De wens om een liefde te vinden is er steeds maar niet wanhopig. Ik heb af en toe een date, soms 2 à 3x een afspraak maar de ware chemie was er steeds niet. Dus gewoon genieten van elke dag en we zien wel of de liefde op mijn pad komt."
- Aphrodite
Naam
Nickname
(indien je die hebt)
Mailadres
Reactie
Jouw reactie kan geplaatst worden onder het desbetreffende artikel (met nickname). De redactie behoudt zich het recht voor reacties te redigeren, in te korten of niet te plaatsen.