Inschrijven

terug

Wat bedoelen mannen met 'ondeugend' in hun profieltekst?

Do 15/08/2019 DatingCoach Irma
ZOMERVRAGEN

In de zomer beantwoordt DatingCoach Irma elke week een vraag van een e-Matcher. C. ziet regelmatig dat mannen zichzelf 'ondeugend' noemen in hun profiel, ze vraagt zich af wat ze hier precies mee bedoelen. Zelf ook een vraag voor de DatingCoach? Laat deze dan achter door op de 'reageer-knop' te klikken onderaan dit bericht!

Met enige regelmaat lees ik in de profielomschrijving van mannen dat ze ook wel ondeugend zijn. Ik vraag me dan altijd af of dit codetaal is voor bijzondere cq. spannende seks, misschien ook wel richting SM. Ik neem aan dat het niet gaat over belletje trekken, een appeltje pikken bij de boer of met je vinger stiekem een lik uit de jampot nemen. Wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? Voor mij is het een reden om reserve te hebben bij zo'n man aangezien ik geen belangstelling heb voor SM of parenclubs of iets dergelijks.
- C

Beste C,
Eigenlijk ben ik blij met je vraag, want ik neem aan dat veel mensen hier mee worstelen. Het woord 'ondeugend' is namelijk ongelukkig gekozen omdat het op meerdere manieren kan worden geïnterpreteerd.

Ik heb hetzelfde als C. Allereerst moet ik aan belletje trekken denken of mensen telefonisch lastig vallen. Vervolgens denk ik eveneens: 'Maar we zijn volwassen. Er wordt iets anders bedoeld. Toch niet een parenclub of partnerruil?'.

Het woord 'ondeugend' is namelijk ongelukkig gekozen omdat het op meerdere manieren kan worden geïnterpreteerd.

Als anderen dat doen, prima, maar ik liever niet en zou ik single zijn dan zou ik een profiel met het woord 'ondeugend' erin niet aanschrijven en verder kijken. Dit terwijl de ondeugende persoon in kwestie wellicht aan goede humor en avontuurlijkheid zit te denken bij het woord ondeugend.

Duidelijkheid
Kortom, voor alle mensen die ondeugend in hun profiel gezet hebben en iets onschuldigs bedoelen: haal het woord weg en omschrijf wat je bedoelt. Iets in de trant van: 'Het leven kan serieus zijn, maar ik heb ook oog voor de grappige kanten ervan.' Of: 'Naast alle serieuze dingen vind ik lachen en humor heerlijk.'.

De mensen die het woord ondeugend gebruiken voor spannende seks of parenclubs, kunnen dit woord laten staan. En voor de twijfelaars die er niet uitkomen als ze het woord ondeugend lezen, is het natuurlijk een optie om te vragen wat die ander ermee bedoelt.

Voor de twijfelaars die er niet uitkomen als ze het woord ondeugend lezen, is het natuurlijk een optie om te vragen wat die ander ermee bedoelt.

Met vragen bedoel ik niet invullen - 'bedoel jij parenclubs als je het woord ondeugend noemt?' - maar een open vraag. Bijvoorbeeld: 'Je profiel sprak me aan en je foto's zijn heerlijk vrolijk en spontaan, maar ik vraag me af wat jij met het woord ondeugend bedoelt.'.


+ Reacties

"e-Matching.nl, durft u het aan? We zitten op een fatsoenlijke site. Tja, maar willen we dat altijd zijn? Denk het niet, maar hoe geven we daar woorden aan? Dat is de kunst. In de profielen komen vaker begrippen ondeugend, speels, ruimdenkend, losgaan, dak eraf en meer van dat heerlijk vaags langs. Het voorzichtige ervan heeft wel een prikkelende werking op onze fantasie. Wil je een brave Hendrik of een gelederde prins? Heeft toch wat om vaag te blijven? Zo ook het woord intimiteit. Mooi begrip, nog mooier fenomeen dat het contact tussen mensen zo uniek en onderscheidend maakt. Maar wat er precies mee bedoeld wordt, kan alle kanten op. Op zo'n site is het zoeken naar woorden. Wat wil je, hoe zeg je dat, en hoe wordt dat dan opgepakt? Dan is ondeugend wel een keurig woord dat ons aan het fantaseren slaat. En daar is niks mis mee."
- Thijs20

"Kinky sm of parenclubs? Nou dames, dat is helemaal niet het beeld of de ervaring die ik - ook vrouw - heb met 'ondeugend'. In mijn beleving is ondeugend meer een omschrijving voor de wens naar een gezond florerend seksleven in een relatie. Gewoon samen met elkaar genieten. Zonder gekkigheid. De hele dag door. Aanrakingen, een 'ondeugende' (lees uitnodigende) fluistering of appje, energie en zin opdoen en samen de liefde bedrijven (niets beter tegen stress, ingehouden emoties, druk en moeheid dan heerlijke seks waar alles van gaat stromen). En aangezien een 'gezond florerend seksleven' in menige relatie ver te zoeken is, proberen we het in ons profiel te verwerken. Maar niet te duidelijk, want dat wordt niet gewaardeerd; dan kunnen we beter op Tinder (maar zeg nou zelf, seks zonder diepliggend gevoel is wel lekker en bevredigt ook wel even, maar geeft niet het soort bevrediging waar we uiteindelijk naar op zoek zijn). Dus noemen we onszelf ondeugend. Of dat we graag uitgedaagd worden. Of hoe we het ook subtiel omschrijven. Maar hier blijkt al weer dat het op velerlei wijze geïnterpreteerd kan worden. Brengt mij meer bij de vraag waarom we niet eerlijker kunnen / mogen/durven zijn over intimiteit en onze wens erin. Voor A hoeft het niet zo nodig. Duidelijk. Voor B is een gezonde seksuele relatie een must. Ook duidelijk. A en B zijn geen match. Dat is dan ook meteen duidelijk. En ook ik ben niet open en duidelijk op mijn profiel. Uit angst dat het dan te snel en alleen over seks gaat. Terwijl ik naar meer op zoek ben. En toch... Hoe fijn zou het zijn als dat geen taboe is?"
- KarlijnE

"Jeetje pfff, schrik ik er nu zelf ook van hoe jullie vrouwen dit woord interpreteren. Nooit zo bij stil gestaan dan je dit woord ook zo kunt lezen. Voor de zekerheid heb ik het woord nu zelf ook maar verwijderd want wie weet welke vrouwen ik al afgeschrikt heb? Nee, zoals jullie het hier beschrijven is totaal mijn bedoeling niet. Wat ik er als man mee wil zeggen is dat ik juist geen saaie man ben, geen dode pier ben en dat ik ook ondernemend ben. Dat ik ook wat te vertellen heb en juist geen stil zittende nietszeggende man ben. Bedoel ook weer geen stuiterbal want ik ben doorsnee juist erg rustig. Ik leef heel vrolijk het leven maar ik bedoel er zeker geen parenclubs mee, bedoel er geen SM mee, bedoel er geen partnerruil mee. Nee juist helemaal niets van dit alles! Juist het tegenovergestelde is wat ik er mee wilde zeggen. Ik wil juist overkomen zoals ik echt ben, serieus maar kan ook gepast jongensachtig zijn in bv. sport en spel, gewoon lekker sportief in alles mee doen enz. Lekker tegen een stootje kunnen en juist geen watje zijn. Let op ik bedoel geen pubergedrag, geen claimgedrag en geen ongepaste dingen. Maar ook op het seksuele vlak wil ik er mee zeggen dat ik geen saaie man in dit ben, ik bedoel, je moet een relatie ook onderhouden in alles. Het moet ook wel een beetje spannend blijven zodat je elkaar ook kan blijven boeien in alles. Dat je het fijn vindt om elkaar te zien en om elkaar aan te raken, bijvoorbeeld stiekem onverwachts een zoen geven in de keuken tijdens het koken of ongemerkt voor andere een knipoogje geven naar je partner. Gevoelens voor elkaar die je ongemerkt voor andere kunt tonen. Je moet ook wel de spanning in de intimiteit blijven gouden. Dit is wat ik eigenlijk bedoel met het ondeugend zijn in de relatie en zeker geen rare vreemde of extreme dingen. Ik denk dat de meerderheid van de mannen dit zo bedoelen, tenminste ik zelf wel. Maar als je als vrouw een woord of een zin leest in een verhaal kun je er ook uitleg om vragen. Begrijp goed dat er meerdere woorden of teksten zijn die je anders kunt lezen. Het is maar tekst, tekst waar je soms moeilijk je emotie of klemtoon in kwijt kunt. Het komt soms niet goed over in een tekst dus besef dat wat jij soms leest niet altijd automatische per definitie ook zo is. Soms lees je woorden en teksten zoals jij het zelf interpreteert. Vraag het gewoon want je kunt altijd nog zeggen van 'nee, sorry je bent niet mijn type man die ik zoek' PUNT! Een leuk oud gezegde is: Tussen wat wordt gezegd en niet bedoeld en wat wordt bedoeld en niet gezegd gaat de meeste liefde verloren! Hij is nog waar ook!"
- New4ToGo

"Sorry... Waar maken we ons druk om op e-Matching? Mag iemand dat misschien zelf beslissen? Het is gewoon eerlijk, daar ga ik vanuit, en dat willen we toch? Of wil je daar pas later achter komen? Zolang de tekst door de redactie is goedgekeurd..."
- Anoniem

"Als je over één woordje struikelt heb je sowieso niet genoeg interesse in iemand, denk ik. En anders: gewoon vragen of nog beter, een grapje erover maken. Ik neem de teksten hier sowieso niet te serieus."
- mha77

"Als ik het profiel lees van een man die ondeugend is en/of intimiteit voorop stelt dan reageer ik niet. Dit is een slechte basis voor het opbouwen van een serieuze relatie. Ook mannen die een voorkeur hebben voor erotische films laat ik ver links liggen! Als de klik er is tussen 2 personen dan komt de rest vanzelf. De ervaring heeft mij geleerd elkaar eerst maar eens goed leren kennen!"
- Johanne

"Laten we niet hypocriet doen, seks is een belangrijk onderdeel van een relatie, wat is er mis mee om dat te benoemen? Ook als iemand van SM houdt of partnerruil mag hij/zij daar open over zijn vind ik, graag zelfs want stel je voor dat je iemand ontmoet die je hart sneller doet slaan en hij/zij vertelt jou pas over zijn/haar seksuele voorkeuren als jullie al een vertrouwensband hebben opgebouwd. Als er dan geen seksuele match is wordt een liefdesrelatie wel erg lastig en ingewikkeld lijkt me. Ik wens iedereen hier een ongecompliceerde, fijne, intieme relatie op alle niveaus!"
- aphrodite68

"Niet gerealiseerd dat dit dermate onduidelijk kon zijn, de betekenis van dit woord. Ik voeg het toe in mijn profiel. Met dank voor de uitleg."
- Veluwe

"Misschien dat de heren op deze vraag misschien serieus kunnen reageren want daar ben ik dan weer benieuwd naar. Wat zouden zij denken als je als vrouw 'ik ben erg ondeugend' in het profiel zou zetten? En zou dat dan een reden zijn om juist wel of niet te reageren?"
- Zolief

"Wordt 'ondeugend' nu opgenomen in het verklarend woordenboek van e-Matching? Met de aanwijzing bij de inschrijving deze woordenlijst nauwkeurig te bestuderen vóór het schrijven van je profiel! Valt dit onder de censuur van seksueel getinte woorden? Zelf zou ik niet voor 'ondeugend' kiezen, maar ik neem de raad graag in ontvangst om in mijn profiel te zeggen dat ik kan genieten van intimiteit. Kies ik voor duidelijkheid of voor vaagheid, meer aan de fantasie van de lezer overlaten? Is er maar één weg naar Rome?"
- Pieter1950

"Nou, alsof het alleen maar mannen zijn! Zo kreeg ik ooit een mailwisseling met iemand die, voordat ze mij überhaupt had ontmoet, (in-)dringend wilde weten of ik van mantra- of tantra-seks hield of zoiets dergelijks. Huh, ik maar denken dat een relatie op meer gebieden een bepaalde connectie nodig heeft. Wat kun je toch naïef zijn op je vijftig-plusste. In de 70-er jaren had mijn oom wel een Opel Mantra, maar dat was vast niet wat ze bedoelde... Dan had ik haar sowieso moeten teleurstellen, want ik heb in letterlijke zin ook geen rijbewijs... Ik moet zeggen dat ik (achteraf) wel moest glimlachen om haar plompverloren eerlijkheid, maar ik vroeg me toen ook wel af of e-Matching wel de juiste site is voor iemand met zo'n (in)dringende behoefte, die niet zo veel met échte liefde e.d. te maken heeft. Althans, zoals ik me daar nog steeds een gezond beeld van wil voorstellen."
- Mjuzik

"Geen idee of 'ondeugend' nou een 'code' is of niet, voor de meesten lijkt het een besmuikte verwijzing naar seksualiteit te zijn. Welke, is maar de vraag, voor de één is elke variatie op de standaardhouding op de wekelijkse vrijdagavond al heel wat, voor anderen ligt dat onderscheid veel verder. Het valt mij wel op dat het thema seks op een relatiesite moeilijker ligt dan in brave damesbladen. Dat is best apart, want het belang van foto's, dat velen eraan hechten, moet welhaast om seksuele aantrekkingskracht gaan. Zelf heb ik behoorlijk wat date- en relatie-ervaring en daarbij gemerkt, dat de meeste vrouwen vaak een kleine, onschuldige bijzonderheid hebben op het gebied van intimiteit (nog zo'n woord). Heel vaak is er ook sprake van een 'FWB' voor de tussentijd, hoorde ik regelmatig op dates. Eigenlijk verbaast mij (man) de beleden preutsheid (van zowel leden als sites) dus een beetje. Op zoek naar een serieuze relatie is het natuurlijk wel beter om niet met de deur in huis te vallen; goede manieren tellen ook... Er zijn 'codes' die mij veel meer storen, zoals het woord 'verzorgd' of - veel te lezen en nog erger - 'verzorgend', waarmee gewoon knap bedoeld wordt, over zichzelf of als partnerwens. Net als bij het eerdere onderwerp 'leuke dingen doen' (een typische uitdrukking van mooie Gooise meisjes) is het allemaal een beetje vaag. Men kan ook wat duidelijker zijn, zonder expliciet te worden, dat zou ik toejuichen."
- Anoniem

"Laat mensen die ondeugend, speels, sensueel, plagerig zijn dat gewoon laten staan. Mensen hebben allemaal eigen inkleuring van woorden. Echt te bizar voor woorden dat een DatingCoach daar dit soort adviezen voor geeft. Woorden gaan schrappen vind ik eerlijk gezegd behoorlijk autistisch. Ik heb een beter idee, wat nou als mensen gewoon zeggen dat als ze SM willen i.p.v. dat heel erg te bedekken met vage woorden? Ik heb ook niets met SM, maar laat diegene die elkaar zoeken elkaar vooral vinden. Maar als iemand openminded (nog zo'n woord) heeft staan dan vraag ik er gewoon naar. Dat kan betekenen dat iemand bijvoorbeeld weinig oordelend is, maar kan ook weer op SM etc. uitkomen. Woorden krijgen soms meerdere betekenissen, mensen zijn geen Dikke van Dale (op een paar autisten na dan misschien). Iets moediger en directer communiceren (en dat kan best keurig gehouden worden) kom je wat verder mee, dat is mijn advies."
- Simon1975

"Wat een geneuzel zeg. Ondeugend betekent dat men niet altijd braaf is. Overal niet, nergens niet, waar dan ook niet, niet. Wie weet zelfs een deugniet. Prikkelt het je nieuwsgierigheid, go for it!"
- EasyG

"Wel weer grappig, we begrijpen elkaar standaard niet. En zoals je kunt lezen heeft iedereen gelijk. Het is ook niet gek hè, dat we met z'n allen op e-Matching zitten, haha."
- E110

"Allemaal leuk en aardig de reacties om het goed te praten... Maar ik weet inmiddels wel dat het vaak onmogelijk is om met de 'ondeugende ' mannen een normaal gesprek te voeren. De ene na de andere seksueel getinte opmerking. Terwijl ik wel echt een serieuze relatie voor de lange termijn zoek. En daar hoort stomendhete seks waarbij de buren de politie bellen bij, believe me. Maar eerst wil ik dat iemand de moeite neemt om mij met kleding aan, zonder schunnige praatjes, te leren kennen. Dus ik sla de ondeugende mannen die van lekker zoenen houden echt over. Niet nodig om dat expliciet te vermelden."
- Lillith

"Er zijn sites waar ik die associatie tussen 'ondeugend' en 'sm/partnerruil' zou verwachten. Op e-Matching niet. Hier verwacht ik dat er ook andere bedoelingen met dat woord opduiken tijdens het lezen. Zoals genoemd en in leuke geintjes, positieve signaaltjes alleen voor jou bedoeld enzovoorts. Eigenlijk is het al prima dat hier enige discussie over ontstaat, anders blijven we 'op de bank met Netflix, halfvol glas en leuke dingen doen' lezen. Kunnen die ook op een soort vertaallijst voor beginners? Nee, op mij komt 'ondeugend' in een profiel (vanuit mijn perspectief het profiel van een dame) juist wel goed over: jeugdig, grappig, vrolijk, beetje voor de gek houden, serieuze dingen ontwapenend toch op tafel krijgen. Over die lijst: dag niet gelachen; kids op de eerste plaats; co-ouderschap; vul maar aan... En geef de vertaling. Hilarisch toch?!"
- gzellig

"Aan de ondeugende mannen onder jullie. Laat je niet gek maken door een paar vrouwen die er meer van maken dan het is. Het is bij mij nooit opgekomen dat het woord ondeugend iets met parenclubs te maken zou hebben. Voor mij is ondeugend synoniem met spontaan, relaxt, gevoel voor humor en niet te serieus zijn over alles. En hopelijk ook een afwisselend en opwindend seksleven. Ik heb juist in mijn profiel expliciet aangegeven dat ik ook goede seks belangrijk vindt in een relatie. En als je als vrouw valt over één woord in een profiel, waar val je dan in het echt allemaal over? Dus gewoon laten staan, wat mij betreft. En als nabrander, iedereen interpreteert vanuit hun eigen perspectief."
- Meadow

"Ik heb mijzelf ooit ook omschreven als ondeugend, bedoelend dat ik speels en nieuwsgierig ben en van 'niet correcte' grappen houd. Mijn ervaring was dat vaak - niet altijd - mannen dit vooral seksueel opvatten en een aantal van hen - maar niet iedereen - het ook echt als een synoniem voor liefhebber van kinky seks/parenclubs zagen. Kortom, de term zorgt bij veel mensen voor verwarring/verkeerde uitleg. Ik vraag het nu altijd uit als ik het bij iemand zie staan en heb het woord wel uit mijn profiel gehaald omdat blijkt dat mensen er toch om verkeerde redenen op af knappen of op afkomen."
- C

"Even kijken, als ik uitgebreid zoek en alleen filter op het woord ondeugend, worden 134 profielen van vrouwen gevonden. Het is dus geen mannending zoals gesuggereerd wordt. Associaties met partnerruil, SM, parenclubs, een mannenverslindster of vrije seks heb ik er niet bij. Hooguit dat degene het leuk vind uit te dagen of een hint geeft dat ze van seks houdt. Dat zou je wellicht beter rechtstreeks kunnen vermelden zoals intimiteit binnen een relatie vind ik belangrijk in plaats van dubbelzinnigheden zoals stout of ondeugend te gebruiken."
- Hans1956

"Sjonge, wat doen we ontwikkeld zeg.. Ik vind ondeugend leuk klinken en dan merk ik later wel wat je precies bedoelt. Ik mag hopen dat de meeste mensen af en toe ondeugende of stoute dromen hebben die soms waar worden en soms ook niet. Anders is het leven wel erg saai!"
- Annaflor

"Ik ben ook erg ondeugend, maar dit heeft voornamelijk betrekking op het doen van dingen die niet mogen, maar tegelijkertijd niet al te erg zijn. Ik rij bijvoorbeeld weleens iets te hard en ik vind het in mijn werk als journalist leuk om vragen te stellen waarvan ik bij voorbaat weet dat de geïnterviewde die moeilijk vindt om te beantwoorden. Ik zou de term ondeugend echter niet gebruiken in een profieltekst omdat het een seksuele lading heeft en omdat ik het onzin vind om in een dergelijke tekst over seks te praten. Naar mijn idee is seks een belangrijke bijzaak en iets dat zich ontwikkelt in een relatie en dan ben je het stadium van profielteksten al gepasseerd."
- wijnz
+
ok
uitsluiten?
Die kan jou dan niet meer zien of benaderen.
annuleren
annuleren
Controleer je gegevens
Naam
:
Woonplaats
:
Rekeningnr.
:
Je geeft Focus Internet BV opdracht tot automatische incasso van 19,95 per maand. Controleer de bestelling voor je verder gaat. Na betaling gaat het lidmaatschap direct in. Klik hier voor de algemene voorwaarden.
annuleren